(VIDEO) NAPAD U SARAJEVU: 24 godine od stradanja kolone JNA u Dobrovoljačkoj
Foto: Printscreen YouTube

Krvava godišnjica

(VIDEO) NAPAD U SARAJEVU: 24 godine od stradanja kolone JNA u Dobrovoljačkoj

Bosna i Hercegovina -

Danas se navršavaju 24 godine od napada na Dom JNA i kolonu vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u kome su poginula 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Prvi napad je izvršen 2. maja 1992. na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefone.

Sutradan, 3. maja, napadnuta je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, sa generalom Luisom Mekenzijem na čelu. Napadom su rukovodili tadašnji član (krnjeg) Predsedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbednost mladih vojnika garantovao tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta oružanim napadom. Ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva Muslimana i dva Albanca, od toga 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA.

Tokom 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA u Sarajevu počinjeni su teški zločini: napad na kolonu vojnika u Dobrovoljačkoj ulici i otimanje članova njihovih porodica, koje su paravojne mislimanske formacije koristile za ucjenjivanje i razmjenu. Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, "Bisera" i drugih ozloglašenih paravojnih muslimanskih jedinica otimali su decu i supruge pripadnika JNA da bi ih zatim razmenjivali, sve u cilju stvaranja atmosfere straha i panike među Srbima početkom rata u Sarajevu.

U napadu na kolonu u Dobrovoljačkoj zarobljeno je 207 vojnika JNA (Foto: Printscreen YouTube)
U napadu na kolonu u Dobrovoljačkoj zarobljeno je 207 vojnika JNA (Foto: Printscreen YouTube)

Pravosudne institucije BiH, uprkos tvrdnjama da rade na tom slučaju, ni posle 23 godine od krvavog zločina u Dobrovoljačkoj ulici nisu učinile ništa na procesuiranju krivaca, a porodice žrtava nisu dobile odgovore na pitanja ko je naredio, a ko poubijao nedužne mladiće.

Prema brojnim svedočenjima i presretnutim razgovorima tadašnjih muslimanskih lidera, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i civilima na službi u JNA u Dobrovoljačkoj početkom maja 1992. godine počinili su pripadnici Armije RBiH i Teritorijalne odbrane RBiH. U zločinima su se posebno "istakli" pripadnici paravojnih muslimanskih falangi, kojima su komandovali osvedočeni predratni kriminalci.

Odeljenje za ratne zločine u Beogradu prekinulo je istragu u slučaju "Dobrovoljačka" zato što nijedan od okrivljenih nije dostupan državnim organima Srbije, ali Tužilaštvo i dalje vodi istragu u ovom predmetu.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prisustvovaće sutra u Sarajevu obeležavanju stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici.

(BL portal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track