(VIDEO) GODIŠNJICA KRVAVOG ZLOČINA: Pre 24 godine napadnuta kolona JNA u Sarajevu
Foto: Printscreen YouTube

I niko nije odgovarao!

(VIDEO) GODIŠNJICA KRVAVOG ZLOČINA: Pre 24 godine napadnuta kolona JNA u Sarajevu

Bosna i Hercegovina -

Na današnji dan, pre 24 godine, dogodio se zločin nad vojnicima JNA u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici, kada je ubijeno 42 vojnika, oficira i civila, 73 osobe su ranjene, a 215 je zarobljeno ili oteto.

Za zloćin u Dobrovoljačkoj još niko nije odgovarao.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije zatražila je od nadležnih organa BiH da kazne počinioce i odgovorne za napad na kolonu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

"Nepriznavanje, pa čak i slavljenje ovakvih i sličnih zločina neće doprineti suočenju sa prošlošću i miru u Bosni i Hercegovini", ističe se u saopštenju Koordinacije.

Kolona vojnika napadnuta je 3. maja 1992. godine dok se, u skladu sa dogovorom Komande JNA, predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića, Teritorijalne odbrane BiH i međunarodne zajednice, mirno povlačila iz Sarajeva.

Napad su izveli pripadnici muslimanske Teritorijalne odbrane, policije i paravojnih formacija "Zelene beretke" i "Patriotska liga", kršeći dogovor o mirnoj evakuaciji.

Haški sud je ocenio da je vojna kolona JNA bila legitiman vojni cilj.

Za slučaj u Dobrovoljačkoj ulici tužilaštvo BiH je vodilo istragu protiv Ejupa Ganića, generala Jovana Divjaka i još nekih osoba, ali je ustanovljeno da nisu sadržana obeležja krivičnog dela u njihovom postupanju. Na takvu odluku tužilaštva usledile su brojne osude iz Republike Srpske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track