SARAJEVSKE FEMINISTKINJE BESNE: Na ulaz u rezidenciju kardinala Puljića zalepile Je suis štraca
Foto: Kloix.ba

Skandal

SARAJEVSKE FEMINISTKINJE BESNE: Na ulaz u rezidenciju kardinala Puljića zalepile Je suis štraca

Bosna i Hercegovina -

Izjava kardinala Vinka Puljića da su žene koje imaju seks pre braka štrace (dronjak, prljave stare krpe), razbesnela je javnost u BiH i Hrvatskoj.

Štraca je kolokvijalni, uglavnom dalmatinski izraz italijanskog porekla, a odnosi se na žene za koje građani nemaju poštovanja i koja se često smatra osobom niskog morala.

Grupa feministkinja iz Sarajeva se odlučila da mu odgovori jednim od mnogobrojnih postera koji kruže internetom. One oštro osuđuju ovu izjavu smatrajući da je nedopustivo da jedan vrhovni poglavar koristi ovakve reči, koje su sramotne i degradirajuće za žene.

Iz tog razloga su na ulazu u rezidenciju kardinala Puljića u Sarajevu devojke zalepile poster s porukom "Je suis štraca".

Kardinal Puljić je predvodeći misu povodom praznika Gospe Loretske u Arbanasima, u Hrvatskoj izjavio:

"Mi danas slavimo posebnu ženu, Gospu Loretsku, majku nazaretskog doma, majku crkve, Mariju, najdostojanstveniju ženu. Žene ne bi smele da se upuštaju u telesna zadovoljstva pre braka, što je postalo učestalo u poslednje vreme kako bi isprobale koji će muž biti dobar. Pazite da tako ne bi postale štrace", rekao je on.

Vinko Puljić, Foto: Printscren YT
Vinko Puljić, Foto: Printscren YT

"Cela izjava je problematična u kontekstu predstavljanja žene kao da joj je jedina uloga da bude podređena muškarcu, ne govoreći ni u jednom navratu kako muškarci ulaze u brak, ako već govore o ovoj temi", kažu devojke.

Dodaju, kako nije u redu da se žene konstantno predstavljaju kao je njihova uloga da služe muškarcima i da im je jedina svrha da budu majke i supruge, postavljajući ih na taj način kao građanke drugog reda.

Plakati su vrlo brzo uklonjeni sa vrata na ulazu u rezidenciju kardinala Vinka Puljića.

Njegov govor je izazvao nezadovoljstvo i bes koji se ubrzo proširio internetom, a celi slučaj poprimio je i šaljivu notu pa je otvoreno i nekoliko novih Fejsbuk stranica i duhovitih fotografija.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track