POJAVILA SE NOVA DROGA U BIH: Niko ne zna šta je izazvalo smrt dvoje sarajevskih narkomana!
Foto: Reuters

Lekari bespomoćni

POJAVILA SE NOVA DROGA U BIH: Niko ne zna šta je izazvalo smrt dvoje sarajevskih narkomana!

Bosna i Hercegovina -

U javnosti se ovih dana špekuliše o pojavi nove opasne droge u Sarajevu

Sumnja se pojavila nakon što su dva dugogodišnja korisnika narkotika preminula od predoziranja, a svi pokušaji reanimacije u Hitnoj pomoći su bili bezuspešni. Lekari zato sumnjaju da se u Sarajevu pojavila nova droga koja nije poznata ni medicinskim radnicima, a očigledno ni njenim korisnicima

Priča o novoj vrsti droge u Sarajevu, još uvek nema konkretne podatake. Iz kantonalnog MUP-a tvrde da među zaplenjenom drogom u proteklom periodu nisu pronađene nove i nepoznate supstance. Otvorena je mogućnost da se radi o poznatoj drogi ali puno jačem sastavu.

"Informacije koje ja imam, su da je čistoća heroina u Sarajevu oko 2 posto, ako kojim slučajem konzumiraju heroin čist do 7 posto, dođe do predoziranja. Isto tako mešanjem raznih supstanci može da dođe do predoziranja", kaže Emir Kadrović iz Drop in centra Sarajevo.

Međutim, i da se sumnje pokažu tačnim, to ne bi bio jedini problem u ovoj oblasti. BiH još uvek nema Kancelariju za droge na državnom nivou. Samo u 2015. godini na području Sarajeva zaplijenjeno je više od 30 kilograma raznih narkotika, među kojima najviše marihuane, zatim slede amfetamin, hašiš, heroin i ekstazi.Podaci o oduzetim narkoticima su poznati, ali ne i podaci o njihovim krajnjim korisnicima.

"Svaka NVO barata svojim brojkama. Ono što ja mogu da kažem je da mi u našem Drop in centru godišnje obuhvatimo oko 3.000 korisnika injektivne droge na podrucju BiH", kazao je Kadrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track