HAN: BiH bi mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja 2017.
Foto: Anadolija

Datum

HAN: BiH bi mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja 2017.

Bosna i Hercegovina -

Komesar Evropske unije za politiku susedstva i prošširenje Johanes Han izjavio je u sredu u Sarajevu da bi Bosna i Hercegovina mogla do kraja 2017. da dobije status kandidata za članstvo u EU, pozivajući pritom vlasti da nastave sa ispunjavanjem preostalih uslova.

Kako je saopšteno iz Predsedništva BiH, Han je istakao da je BiH napravila "vidljiv napredak" i da treba jošš odlučnije da ispunjava obaveze.

On je ponovio da rešavanjem pitanja prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridružživanju (SSP), usaglaššavanjem sistema mehanizma koordinacije evropskih poslova i napretkom u sprovođenju reformi, "postoji realna mogućnost da BiH dobije status kandidata do kraja 2017.", prenela je Hina.

Visoki evropski zvaničnik izrazio je očekivanje da će BiH ššto pre reššiti ta pitanja kako bi po povratku u Brisel na sastanku Saveta za spoljne poslove mogao da podnese pozitivan izvešštaj za BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, kako je saopšteno, informisao je Hana o postignutom dogovoru prilagođavnja SSP u njegovom trgovinskom delu. Izrazio je, takođe, nadu da će se uskoro okončati dogovor oko uspostavljanja efikasnog sistema koordinacije, koji će pomoći u pripremi BiH u daljnjoj integraciji ka Evropskoj uniji.

Izetbegović je informisao komesara Hana da su u toku pripreme za objavu popisa stanovnišštva u BiH. Izrazio je očekivanje da će držžave članice EU na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova (FAC) u julu 2016, razmotriti zahtev za članstvo Bosne i Hercegovine u EU.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Han će sutra u Banjaluci učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova Centralnoevropske inicijative koji će raspravljati o mogućnostima suočavanja s migrantskom krizom kao i o poštovanju ljudskih prava u borbi protiv terorizma. Razgovaraće i o jačanju regionalne saradnje u održživom razvoju kroz postizanje boljih poslovnih veza kao i o akcijskom planu CEI 2017-2020, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track