ČUDO PRIRODE U BIH: Vrelo Bosne zagadili labudovi, a ne apartmansko naselje na Bjelašnici?
Foto: Printscreen YT

Primećena pojava bakterija u vodi

ČUDO PRIRODE U BIH: Vrelo Bosne zagadili labudovi, a ne apartmansko naselje na Bjelašnici?

Bosna i Hercegovina -

Uzrok pojave manjeg broja koliformnih bakterija u vodi na Vrelu Bosne mogu biti životinje koje borave u slivnom području, rekli su u Službi informisanja Kantonalnog javnog komunalog preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo.

Voda na Vrelu Bosne povremeno sadrži manji broj koliformnih bakterija i kao takva, bez problema može da se koristi kao sirova voda koja se posle postupka dezinfekcije koristi za javno vodosnabdijevanje stanovništva pitkom vodom, kažu u tom preduzeću.

KJKP ViK ističe kako su "na osnovu dobijenih informacija da je došlo do zagađenja vode na Vrelu Bosne predstavnici KJKP ViK d.o.o. Sarajevo Pogona Kanalizacija izvršili pregled celokupne trase od Bjelašnice do Hadžića".

Prilikom pregleda nismo uočili vidna isticanja fekalija, deo kolektora od Bjelašnice do Radava vode koji je rekonstruisan i funkcioniše bez problema.

Na delu trase od Radava vode prema Brezovači takođe nisu uočena isticanja fekalija, ta trasa je predviđena za rekonstrukciju i radovi se očekuju u što skorije vrijeme, navode u KJKP ViK.

Iz tog preduzeća ističu kako "predstavnici KJKP ViK d.o.o. Sarajevo Pogona Kanalizacija vrše redovni obilazak trase da bi se eventualne uočene nepravilnosti otklonile".

(Radio Kameleon)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track