SPORAN POPIS U BIH: Republika Srpska će objaviti svoje rezultate
Foto: Anadolija

Nisu zadovoljni brojkama

SPORAN POPIS U BIH: Republika Srpska će objaviti svoje rezultate

Bosna i Hercegovina -

Narodna skupština RS usvojila je po hitnom postupku Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. u Srpskoj.

Cilj tog zakona je objavljivanje pouzdanih i metodološki ispravnih podataka popisa koji je sproveden 2013. za teritoriju Republike Srpske. Zakonom je u sedam članova uređeno način obrade i objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. za teritoriju Republike Srpske. Rezultate popisa objavljuje Republički zavod za statistiku Republike Srpske prema Programu obrade podataka koji će doneti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona,preneli su mediji u RS.

Republika Srpska, naime, nije priznala rezultate popisa koje je objavila Agencija za statistiku BiH jer ih smatra nepreciznim, jer je prema tim rezultatima status stanovnika BiH dobilo 196 hiljada osoba koje žive u inostranstvu.Inače, u Federaciji BiH popisom je utvrđeno da ima 70.40 odsto Bošnjaka, Hrvata 22,40 odsto, a Srba 3,60 odsto, dok se 0,77 odsto stanovništva nije izjasnilo o etničkoj pripadnosti. Budući da u RS veruju da su ti podaci netačni jer falsifikuju stanje na terenu, i koji su utvrđeni nezakonito i preglasavanjem, Banjaluka je bila prinuđena na donošenje zakona na republičkom nivou.

Njime će obezbediti da se za nivo RS utvrde pouzdani podaci o broju stanovnika.

"Objavljeni podaci pokazuju da je etničko čišćenje sprovedeno u FBiH nad Srbima, gde živi 2,5 odsto srpskog naroda. Ovaj zakon je posledica preglasavanja u Sarajevu”, kaže Nenad Stevandić, potpredsednik RS. Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović primetio je da je popis pokazao da imamo etnički očišćenu FBiH od Srba i multietničku Republiku Srpsku.

Naime, u RS su uvereni da će se ispravnim pregledom popisnog materijala doći do drugih i brojčano manjih podataka od onih utvrđenih u Sarajevu, po kojima u BiH živi 3.531.159 stanovnika, u FBiH 2.219.220 (62,85 posto), u Srpskoj 1.228.423 (34,79 posto) i u Brčkom 83.516 stanovnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja