DODIK: BiH nikad nije bila u većem blatu!
Foto: Zorana Jevtić

Problemi oko evropskog puta BiH

DODIK: BiH nikad nije bila u većem blatu!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Bosna i Hercegovina suočena sa problemima, nejvećim do sada.

"Mislim da BiH nikada nije bila u većem blatu nego što je danas", rekao je Dodik novinarima u Gradišci.

On je rekao da se u potpunosti moraju uvažavati stavovi Republike Srpske kada je reč o pitanju mehanizma koordinacije različitih nivoa vlasti u pregovorima sa Evropskom unijom (EU).

"RS ne sme da zbog evropskog puta gubi svoje pozicije. Imamo jasan odnos prema mehanizmu koordinacije", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, prema predviđenom modelu mehanizma koordinacije hipotetički se može desiti da niko iz RS ne bude prisutan na sastanku na kome se razgovara o pitanjima u vezi sa evropskim integracijama, a da doneta odluka o tome ipak bude valjana.

"Naravno da ne može i to se mora promeniti, kao i činjenica da predsedavajući Saveta ministara BiH predsedava telima za koja nije nadležan", istakao je Dodik.

Komentarišući stav predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića da deblokada evropskog puta i pismo namere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) treba da budu rešeni paralelno i istovremeno, Dodik je rekao da je "neko već ispregovarani aranžman s MMF-om doveo u pitanje nepotpisivanjem pisma namere i da je reč o uceni".

Pismo namere nisu potpisali Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zahtevajući da istovremeno bude rešeno i pitanje mehanizma koordinacije.

Predsednik RS dalje je naveo da se evropske prakse moraju uvažiti i u BiH, dodavši da "predstavnik ka Evropi ne mora da bude neko iz Saveta ministara, već i neko iz entitetskih vlada, u skladu sa dogovorom, što je praksa i u složenim državama Evrope".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track