PONOS SANSKOG MOSTA: Sava Kondić iz Podova rodila je čitav fubalski tim
Foto: Printscreen FB

Primer mnogim meštanima

PONOS SANSKOG MOSTA: Sava Kondić iz Podova rodila je čitav fubalski tim

Bosna i Hercegovina -

Stotinak meštana sela Podovi, kod Sanskog Mosta, okupilo se proteklog vikenda ispred lokalne crkve, a među njima su bila devetorica braće Kondića koji su u rodno selo došli sa svih strana sveta kako bi se s rodbinom i prijateljima družili i igrali fudbal.

Slavo, Đurađ, Jovan, Vitomir, Veselko, Nedeljko, Marinko, Milan i Momčilo jedinstvena su ekipa jer svi imaju iste roditelje - Slavka i Savu Kondić.

Mnogi meštani ovu porodicu smatraju kao najbolji primer da je život na selu moguć, pogotovo zbog činjenice da je devet sinova othranjeno teškim i napornim radom na selu i njivi, a Slavko i Sava nikad nisu radili nigde mimo imanja.

Jovan, jedan od braće koji živi i radi u Banjaluci, ispričao je juče kako je ovo jedinstvena prilika da se braća, razbacana po celom svetu, zajedno druže i okupe i posete imanje i grob roditelja koji su umrli pre sedam godina.

Rodnu grudu je napustio za vreme rata, kao i većina braće, pa je u selu ostao Veselko, dok su ostali po celoj Republici Srpskoj, Srbiji i Sloveniji.

"Nikad nam ništa u životu nije falilo. Doduše, možda nekad svi nismo imali patike ili neku knjigu, ali to je sve", kaže on.

Prema njegovim riječima, otac i majka bavili su se zemljoradnjom i stočarstvom, a i samo selo bilo je bogato resursima, pa za hranu nikad nije bilo problema.

"Danas je sve puno drugačije jer se promenio način života. Potrebno bi bilo izgraditi nekakvu fabriku kako bi ljudi ostali ili podržati one koji žive u selu a bave se stočarstvom", smatra Jovan.

Inače, Podovi su nekada brojali stotinak kuća, dok danas ima oko 40 domaćinstava. Pre sedam godina izgradili su crkvu u kojoj se mole i ispred koje se svake godine skupljaju i na koju gledaju kao simbol opstanka na tim prostorima.

Selo leži na dve reke, Sani i Kozici, koje su izuzetno bogate ribom. Podovljani važe za mirne, čestite i vredne ljude.

(Nezavisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track