IZETBEGOVIĆ NAPAO DODIKA: Referendum probni balon za otcepljenje Republike Srpske
Foto: Fonet

Žestoko

IZETBEGOVIĆ NAPAO DODIKA: Referendum probni balon za otcepljenje Republike Srpske

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u ponedeljak je u ime stranačkog Kolegijuma pozvao međunarodne faktore, Kancelariju visokog predstavnika u BiH i Veće za implementaciju mira, da reaguju povodom referenduma najavljenog u Republici Srpskoj (RS) za 25. septembar i zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

Kolegijum SDA je ocenio da je odluka skupštine RS o zakazivanju referendumu za 25. septembar dosadašnje najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja.

"Ovo je prvi antidejtonski referendum: predsednik RS Milorad Dodik je izjavio da će 'pre ili kasnije' biti organizirovan referendum o 'samoopređeljenju RS'", rekao je Izetbegović. Kolegijum SDA smatra da je referendum zakazan za 25. septembar probni balon za referendum o otcepljenju RS od BiH.

"Početak rušenja mirovnog sporazuma prihvaćenog u Dejtonu pre 20 godina je početak rušenja mira u BiH, to se planira učiniti 25. septembra ove godine", navodi se u zaključku sednice Kolegija SDA, prenosi Fena.

"Rušenje mirovnog sporazuma će neumitno voditi rušenju mira u BiH i verovatno u ovom delu Evrope, a planira se da se to uradi 2018. godine", rekao je Izetbegović prenoseći na pres-konferenciji zaključke sa sednice Kolegijuma SDA. To telo je pozvalo Ustavni sud BiH da reaguje uvodeći potrebne privremene mere i da poništi odluku Narodne skupštine RS koja je, kako navodi, protivustavna i u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track