DODIK: Ne može Izetbegović da traži ukidanje Dana Republike, a mi da ćutimo!
Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Referendum će biti održan

DODIK: Ne može Izetbegović da traži ukidanje Dana Republike, a mi da ćutimo!

Bosna i Hercegovina -

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ne može da ćuti i da ne preduzima ništa dok bošnjački politički lideri traže ukidanje Dana Republike

Dodik je istakao da će referendum o tom pitanju biti održan i da ne vidi razlog da se u vezi s tim "diže tolika galama".

Dodik je ocenio da su bošnjački političari "političke voštane figure koje su navikle da putem pritisaka dobijaju šta hoće", te da su glasovi iz Sarajeva ustaljeni okvir u kojem oni stalno očekuju da će Zapad da "disciplinuje" Republiku Srpsku i sve Srbe.

"Ne može Bakir Izetbegović da traži da se ukine Dan Republike, a da mi ćutimo i ne preduzimamo ništa", istakao je Dodik za beogradske "Večernje novosti".

On je napomenuo da je BiH za Republiku Srpsku "moranje", odnosno "ništa drugo do ispunjavanje međunarodnih obaveza". Predsednik Srpske je podsetio i da Dejtonski sporazum stalno skrnave drugi, pre svih međunarodni faktor, zbog čega Srpska nema razloga da veruje u dobre namere međunarodnog faktora, niti u BiH kao takvu.

Govoreći o nedavnom susretu sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i spekulacijama da će premer Srbije pokušati da ga nagovori da odustane od referenduma o Danu Republike zakazanog za 25. septembar, Dodik je rekao da Vučić nikada nije vršio pritisak na njega oko referenduma o Danu Republike, niti su odnosi Beograda i Banjaluke takvi da se iz Srbije vrše pritisci.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track