IZETBEGOVIĆ IZBEGAO ODGOVOR O PRETNJAMA HALILOVIĆA: Pričao o apliciranju BiH u EU
Foto: Fonet/AP

Bez reakcije

IZETBEGOVIĆ IZBEGAO ODGOVOR O PRETNJAMA HALILOVIĆA: Pričao o apliciranju BiH u EU

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsednistva BiH Bakir Izetbegović ocenio je da je prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji bi očekivan i istakao da će ispunjavanje upitnika biti veliki izazov za institucije BiH, ali ne sumnja da će ta država spremno odgovoriti tom zadatku.

"Vest jeste bila očekivana, ali ta očekivanja proistekla su iz svega onoga što je urađeno proletos i letos. Mislim da je ovo odlična vest za sve građane Bosne i Hercegovine i da dolazi u pravom trenutku", rekao je Izetbegović, koji je, inače, prisustvovao jučerašnjem panelu u organizaciji Fondacije Klinton na temu pomirenja u regionu, a na kojem su učestvovali srpski premijer Aleksandar Vučić i načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković. Moderator je bio bivši predsednik SAD Bil Klinton.

Bošnjački član Predsedništva BiH nije komentarisao preteće izjave nekadašnjeg ratnog komandata Sefera Halilovića, koji je juče rekao da će, ako RS sprovede referendum o Danu Reublike, taj entitet nestati, što je izazvalo žestoke reakcije srpskih zvaničnika.

Ocenio je da je povratak BiH na evropski put jedini ispravan odgovor na populističko politikantstvo i politički avanturizam neodgovornih pojedinaca i grupa u našoj državi.

Sefer Halilović, Foto Printscreen Youtube/TV1
Sefer Halilović, Foto Printscreen Youtube/TV1

"Posebno zadovoljstvo pričinjava mi to što smo, uprkos svim političkim razlikama, tenzijama i sukobima, u ispunjavanju aplikacije učestvovali svi: i SDA, i bošnjačka koalicija sa SBB-om, i HDZ BiH, i Savez za promene, i vlasti entiteta RS. Kada prepoznamo zajednički interes, možemo ostvariti velike rezultate", rekao je bošnjački član Predsedništva BiH za sarajevski Dnevni avaz.

Prihvatanjem aplikacije istovremeno je dat nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH, a predsedavajući smatra da su nadležne institucije spremne i sposobne za ovaj zadatak.

" Za ovaj korak pripremaju se odavno. Niko se u BiH ne zanosi iluzijama da će taj proces teći glatko. Međutim, dosadašnja dinamika procesa u potpunosti prati predviđanja i očekivanja ustanovljena Master planom procesa integriranja BiH u EU. Taj dokument Predsedništva BiH ostvaruje se predviđenim tempom, a njime smo projicirali dobivanje kandidatskog statusa za kraj naredne godine", rekao je.

Bez obzira na trenutnu situaciju, koja jeste složena, Izetbegović je uvjeren da će zajedničk interes prevladati.

"Taj interes jeste mir i napredak za sve građane. Nakon što uminu upalni procesi izazvani predizbornim nadigravanjima, ponovo ćemo morati da se posvetimo ozbiljnom poslu. Tek ćemo u tom periodu moći realno sagledati i kakve će posledice imati protivdejtonski i antiustavni referendum u entitetu RS najavljen za 25. septembar -njegov ga je tvorac već oficijelnom odlukom poistovetio s predizbornom kampanjom SNSD-a. U politici BiH uvek su mogući nagli obrati i nepredviđene okolnosti, ali uvjeren sam da je integracija u EU vitalni interes svih", naveo je Izetbegović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track