LUKAČ: Policija Srpske može da zaštiti predsednika od bilo koga
Foto: Nebojša Mandić

Dodikovo obezbeđenje

LUKAČ: Policija Srpske može da zaštiti predsednika od bilo koga

Bosna i Hercegovina -

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručuje da policija Republike Srpske može da zaštiti predsednika Milorada Dodika od bilo koga i da radi na njegovom obezbeđenju u skladu sa svim propisima.

"Što se tiče mogućnosti ugrožavanja predsednika, uvek postoje takve informacije, kao i prema svim predsednicima država i republika, ali mi smo apsolutno sigurni da možemo da ga zaštitimo od svih vrsta ugrožavanja, sa bilo koje strane", ističe Lukač.

On ocenjuje da je izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da bi predsednik Srpske mogao da završi kao Moamer Gadafi ili Sadam Husein - "neprimerena i da nema veze sa stvarnošću".

Bakir Izetbegović, Foto: AP
Bakir Izetbegović, Foto: AP

"Mislim da je Bakir Izetbegović napravio `autogol` poredeći predsednika Dodika i Gadafija, koji je završio na jedan brutalan način. Siguran sam da se to, ni u kom slučaju, ne može desiti predsedniku Republike Srpske. Pokušaj unošenja takvog straha među srpski narod je apsolutno neprimeren i sigurno neće proći", navodi Lukač.Ministar Lukač nije želeo da komentariše najave ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da bi predsednik Srpske mogao da bude uhapšen ukoliko se ne odazove pozivu na saslušanje u Tužilaštvu BiH, ističući da u zadnje vreme Mektić priča mnogo toga što ne bi trebalo da bude posao tog ministarstva.

Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić
Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić

On ocenjuje da je saradnja MUP-a Srpske sa ostalim bezbednosnim agencijama u BiH "na zadovoljavajućem nivou", te da "ne može da izdvoji biko koga posebno s kim MUP Srpske nema apsolutno nikakvu saradnju".Lukač navodi da sve agencije u BiH moraju da sarađuju, pogotovo kada je reč o borbi protiv terorizma, i upozorava da se u Federaciji BiH širi pokret koji je svuda u svetu i Evropi participiran kao teroristički.On podseća da je MUP Srpske u poslednje dve godine pretrpeo mnoge promene u organizacionom i kadrovskom smislu, da radi na tome da sve segmente kadrovski i organizaciono ojača i da će imati ljude koji će u svakom momentu moći da odgovore svakom zadatku policijskog posla.

Referendum u Srpskoj, Foto: AP
Referendum u Srpskoj, Foto: AP

U kontekstu bezbednosne situacije i predstojećih lokalnih izbora, Lukač apeluje da građani Srpske svoje pravo glasa na predstojećim izborima iskoriste na korektan način bez ugrožavanja bilo koga drugog. Čestitajući svim građanima Srpske na njihovom držanju prilikom referenduma o Danu Republike, Lukač je izrazio nadu da će tako biti i prilikom izbora.

IZETBEGOVIĆ I DALJE PRETI DODIKU: Onaj ko udari na državu, dobiće od države odgovor!

"Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je referendum prošao bez ijednog incidenta i to je uspeh ne samo policije nego i svih naših građana koji su imali dovoljno svesti da se ne dogodi nijedan incident koji bi mogao narušiti stanje bezbednosti u Republici Srpskoj, a možda i u čitavoj BiH", zaključuje Lukač i poručuje da je bezbednosti u Srpskoj na zadovoljavajućem nivou.

SKANDAL U BiH: Izetbegović i pre referenduma tražio da Dodik bude priveden!

DODIK: Država se ne pravi hapšenjem političkih protivnika

GALIJAŠEVIĆ UPOZORAVA: Dodiku je ozbiljno ugrožen život!

(SRNA/RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja