POLICIJA SE POVUKLA IZ SREBRENICE: Pripadnici MUP RS napustili zgradu u kojoj se nalaze listići
Foto: Printskrin

Napeto

POLICIJA SE POVUKLA IZ SREBRENICE: Pripadnici MUP RS napustili zgradu u kojoj se nalaze listići

Bosna i Hercegovina -

MUP RS demantovao je danas izjave člana i predsednika OIK iz Srebrenice Suada Arnatuovića i Nermina Alivukovića, koji su izjavili da su u zgradi te opštine prisutni pripadnici tog ministarstva i saopštio da su pripadnici bijeljinskog CJB napustili zgradu, a da se tamo sada nalaze srebrenički policajci mešovitog nacionalnog sastava.

"Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske nisu angažovani, niti su prisutni na području opštine Srebrenica. Na području ove opštine i u zgradi Opštine Srebrenica angažovani su pripadnici Jedinice za podršku CJB Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica, mešovitog nacionalnog sastava, koji ne 'drže pod kontrolom izborni materijal, već ga obezbeđuju još od trenutka kada je stigao u Srebrenicu", navodi se u saopštenju tog resora.

Prema poslednjim informacijama Centralna izborna komisija odobrila je Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica kontrolno brojanje glasova sa pet biračkih mesta. Mladen Grujičić, kandidatu za načelnika te opštine Mladenu Grujičiću. je izjavio da će prebrojavanje glasova iz Srebrenice biti završeno do petka.

Međutim Opštinska izborna komisija u Srebrenici obustavila je zbog navodnog pritiska.

"Policijski službenici CJB Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica nalaze se u zgradi opštine Srebrenica gde obezbjeđuju izborni materijal s ciljem održavanja povoljnog stanja bezbednosti", navela je Simojlovićeva.

Ona je odbacila tvrdnje da izborni materijal čuva Specijalna jedinica policije, koje je izneo član CIK Suad Arnautović. Simojlovićeva ističe da zahvaljujući reagovanju policije koja je 24 časa prisutna na terenu u Srebrenici tokom izbora i nakon njih nije došlo do narušavanja javnog reda i mira, niti je zabeležen ijedan incident. Podsetimo član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović rekako je da je Specijalna policija MUP Republike Srpske ušla u zgradu gde se nalazi izborni materijal.

Srebrenica, Foto Printskrin
Srebrenica, Foto Printskrin

"Želim da vas obavestim da sam upravo saznao da je Specijalna policija MUP-a RS ušla u prostorije Opštinske komisije u Sebrenici, da je pod njihovom kontrolom izborni materijal, da se od juče čudne stvari dešavaju i da je Opštinska izborna komisija pod pritiskom", kazao je Arnautović, prenela je reginalna N1TV.

Opštinska izborna komisija Srebrenica zatražila je odobrenje od CIK-a BiH da zbog navodnih propusta u popunjavanju zapisnika sa četiri biračka mesta budu otvorene vreće sa izbornim materijalom sa tih birališta i ponovo prebroje listići i uporede rezultati.

Centralna izborna komisija BiH odobrila je Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica da sa pet biračkih mesta otvori vreće sa glasačkim listićima i kontrolnim brojanjem utvrdi rezultate izbora.

ilustracija
ilustracija

"Ovakva situacija nije uobičajena, nije nomalna i nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Mislim da je u ovim trenucima Opštinska izborna komisija pod velikim pritiskom i smatram da bi javnost, u najmanju ruku, trebala da se uključi da vidimo o čemu se radi", rekao je Arnautović i dodao: "Mi još uvek nemamo službenih informacija o tim detaljima i ja sam u svoje ime izašao da vas obavestim. Mi trenutno imamo sednicu Kolegijuma. Nisam ovlašćen iz CIK-a da dajem bilo kakve zvanične izjave, ali želim kao pojedinac da obavestim javnost o ovim događajima", kazao je Arnautović.

Kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladen Grujičić osvojio je do sada 3.879 glasova, sve stranke koje su ga podržale ili su sa kandidatima isključivo iz srpskog naroda za Skupštinu opštine (SO) Srebrenica imaju 3.334 glasa.

Duraković ima 1.631 glas do sada, a sve partije koje su ga podržale u trci za Skupštinu opštine Srebrenica 1.711.

Trenutno su za načelnika opštine Srebrenica prebrojana 23 od 27 biračkih mesta u toj opštini, dok su za SO Srebrenica prebrojana dva biračka mesta manje, odnosno 21 od njih 27.

Rok za dospeće glasova poštom iz dijaspore je istakao u ponoć.Ukupno pravo glasa u odsustvu i onih koji glasaju poštom ima oko 3.300 građana.

(Srna/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track