(VIDEO) REPORTAŽA IZ BIH POKRENULA LAVINU: SIPA traži ilegalno oružje u Sarajevu!
Foto: Reuters

Tragaju za dilerima

(VIDEO) REPORTAŽA IZ BIH POKRENULA LAVINU: SIPA traži ilegalno oružje u Sarajevu!

Bosna i Hercegovina -

Luiđi Pelaca, novinar popularne italijanske emisije Le Iene (Hijene), koja se emituje na televiziji Italia 1, uradio je intrigantnu reportažu o kupovini ilegalnog oružja u BiH, a tri dana posle emitovanja emisije BiH vlasti su pokrenule istragu o ilegalnoj trgovini oružjem.

Pretresi se vrše na području Opštine Centar u naselju Gorica.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u saradnji sa Graničnom policijom BiH, po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, započeli su danas (5.10.2016. godine) pretrese određenih objekata na području Sarajeva, u vezi sa spornim snimkom.

Novinarski prilog pod nazivom ''Gde ISIS kupuje oružje za napad na Evropu'', izazvao je buru rasprava na italijanskim društvenim mrežama, a nemali broj čitalaca izrazio je sumnju u prilog koji u negativnom smislu prikazuje BiH kroz priču koju čujemo dok italijanski novinar putuje širom države.

Na početku reportaže koja traje skoro 19 minuta, Pelaca je otputovao u Sarajevo kako bi pokazao lakoću kojom potencijalni teroristi mogu da nabave oružje i prebace ga u Evropu.

Na snimcima skrivene kamere snimao je susret sa svojom vezom u BiH koja ga je povezala s prodavcima oružja u raznim delovima zemlje. Njegova veza iz BiH ugostila ga je u svojoj kući, gde mu je ispričala o svojoj kriminalnoj prošlosti u Italiji, sadašnjem životu u Sarajevu i o tome kako su navodno nedavno prokrijumčarili 500 komada automatskih pušaka AK-47 u Holandiju.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track