SVEDOK NA SUĐENJU MAHMULJINU: Na silu su oteti vojnici RS i odvedeni u nepoznatom pravcu
Foto: Youtube/Printscreen

Zločini na području Vozuće i Zavidovića

SVEDOK NA SUĐENJU MAHMULJINU: Na silu su oteti vojnici RS i odvedeni u nepoznatom pravcu

Bosna i Hercegovina -

Komandant 328. Brdske brigade takozvane Armije BiH Fuad Zilkić rekao je da je jedinica “El mudžahedin” bila nosilac borbenih dejstava na području Vozuće i Zavidovića tokom 1995. godine.

"13. ili 14. septembra sastao sam se sa komandantom 35. divizije Fadilom Hasanagićem kojem sam rekao za otimanje srpskih zarobljenika u selu Kesten", rekao je Zilkić na suđenju komandantu Trećeg Korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, kojeg optužnica tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima, ranjenicima i srpskim civilima.

Prema njegovim rečima, sastanak je održan u objektu “Panorama”, ali je prethodno o istom događaju Hasanagić upoznat putem pisanog i usmenog izveštaja, te je samo konstatovao da zna da su zarobljenike oteli mudžahedini.

"Ne znam ko je komandovao mudžahedinima. Na silu je otet 61 pripadnik Vojske Republike Srpske u selu Kesten, nakon čega su odvedeni u nepoznatom pravcu", rekao je Zilkić.

"Na lokalitetu Paljenik proboj je izvršio `El mudžahedin`. Traženo je od nas da se 240 boraca da na raspolaganje mudžahedinima u borbenim dejstvima u julu 1995. godine, tokom akcije na Đurića Visu, koji bi pomogli u evakuaciji nastradalih", pojasnio je Zilkić.

On je rekao da je ova jedinica arapskih boraca imala vojni logor koji je bio u zoni odgovornosti 328. brigade Brdske brigade kod reke Gostović.

Nastavak suđenja zakazan ja za 19. oktobar u 13 časova.

Mahmuljina optužnica tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima, ranjenicima i srpskim civilima jer u svojstvu komandanta Trećeg korpusa, u čijem sastavu je delovao i odred “El mudžahid” u toku 1995.godine, dok je trajala vojna operacija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo da spreči zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track