Najnovije vesti

CIK BiH PRESUDIO: Sporni glasovi će se brojati u Sarajevu, Grujičić šalje posmatrače
Foto: Printscreen YouTube/RTRS

Odlučeno na hitnoj sednici

CIK BiH PRESUDIO: Sporni glasovi će se brojati u Sarajevu, Grujičić šalje posmatrače

Bosna i Hercegovina

Centralna izborna komisija BiH danas je na hitnoj sednici odučila da izborni materijal sa svih biračkih mesta iz Srebrenice, koji do sada nije obrađen, bude dostavljen u Glavni centar u sarajevskoj Zetri kako bi čitav proces bio završen, javila je Radio-televizija RS (RTRS).

Takav stav usvojen je zato što postoje rokovi za prebrojavanje glasova, a evidentno je da je Opštinska izborna komisija u Srebrenici imala zastoj u radu. Za takav zaključak glasalo je pet članova, dok su dva bila protiv s obrazloženjem da bi opštinska izborna komisija taj proces trebalo da završi u Srebrenici.

 

Materijal će prilikom dostave u Sarajevo biti transportovan pod policijskom pratnjom, tako da će čitav proces biti transparentan.

 

Srpski kandidat za načelnika Srebrenice potvrdio je za RTRS da je upoznat s odlukom CIK-a da će se ponovno prebrojavanje glasova sa pet spornih biračkih mesta obaviti u subotu u Sarajevu.

 

Foto: Zoran Šapinjić
Foto: Zoran Šapinjić

"Za nas je nebitno da li se glasovi broje u Srebrenici ili u Sarajevu. Važno je da se to obavi po zakonskim procedurama. Mi ćemo u Sarajevo poslati naše posmatrače", naveo je on.

 

Grujičić je ponovo pozvao građane Srebrenice na smirivanje tenzija.

 

Bošnjački kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je da je najbolja opcija da CIK preuzme sav birački materijal iz Srebrenice, navodeći da je u Srebrenici "sve pod političkim pritiskom, pa i Opštinska izborna komisija".

 

"Već imate saopštenje dve članice Opštinske izborne komsije iz srpskog naroda suprotno onome što govori predsednik OIK-a. Nastalo je stanje koje treba da reše viši nivoi. Da se prebroji i pet biračkih mesta koja su sporna, kao i sve ostalo", preneli su Durakovićevu izjavu sarajevski mediji.

 

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović pozvao je danas sve građane u tom mestu da strpljenjem doprinesu smirivanju tenzija koje su narasle posle lokalnih izbora.

 

Na izborima za načelnika Srebrenice srpski kandidat Mladen Grujičić je u značajnoj prednosti ispred bošnjačkog kandidata Ćamila Durakovića i ako takav rezultat zvanično bude potvrđen, Srebrenica će prvi put posle rata imati Srbina na čelu opštine.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...