AFERA SNIMAK SE NASTAVLJA: Italijanski novinar odgovorio na optužbe i otkrio zaštićene svedoke
Foto: Youtube/Printscreen

BIH negoduje zbog videa

AFERA SNIMAK SE NASTAVLJA: Italijanski novinar odgovorio na optužbe i otkrio zaštićene svedoke

Bosna i Hercegovina -

Nakon što je italijanska televizija objavila priču Luiđija Pelace o ilegalnoj trgovini oružjem iz Bosne i Hercegovine sa Islamskom državom, Tužilaštvo BiH istragom je utvrdilo da je Italijan platio narkomanima da glume trgovce oružjem.

Da je učesnicima filma plaćeno svedočenje, potvrdio je autor emisije u kojoj je reportaža emitovana - David Parenti. Ipak, uverava da je stotinu evra svedocima plaćeno kako bi ih uverili u nameru da će zaista kupiti kalašnjikove.

Zbog optužbi da su priču lažirali, na internetu su počeli da objavljuju sate neobrađenog video materijala. Na snimcima je prikazan proces snimanja sporne reportaže o ilegalnoj trgovini oružjem u BiH. U sedam sati neobrađenog video materijala vidi se kako novinar Luiđi Pelaca priprema teren za snimanje i pregovara sa licima koja ga spajaju sa navodnim švercerima oružjem.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Ovoga puta objavili su i identitet navodnih švercera - Davora Јarčevića i Nermina Sejdića, od kojih Pelaca kupuje kalašnjikov. Јedan od njih priznaje da je bio u zatvoru i da je od ranije u ilegalnoj trgovini oružjem: "Јa sam bio u zatvoru, 12 godina. U Evropi klašnjikov košta od 2.500 evra do 3.000 evra. Znam jer sam dosta prodao u Holandiji. Pre dve nedelje sam iznajmio dva kombija. Napunili smo ih sa 100 pušaka. Sve kalašnjikovi".

Italijanski novinar Luiđi Pelaca i autor emisije "Hijene" David Parenti, u kojoj je prikazan sporni dokumentarac, odbacuju optužbe bh. Tužilaštva o lažiranju."Optužbe Tužilaštva iz Sarajeva prema nama su ozbiljne klevete.

Nikada nismo nikoga platili da za nas nešto "izrecituje" i sve što je prikazano u videu, zaista se i desilo", tvrdi Pelaca.

"Dali smo 100 evra tim grubijanima da bismo bili uverljivi u našoj nameri, da probamo njihove kalašnjikove i kupimo ih", kaže David Parenti, autor emisije.Italijanski novinari tvrde da oružje koje su prikazali u filmu postoji, da su ga kupili i vrlo lako preneli u Italiju. Takođe, tvrde da su dokazali da se bh. kalašnjikovi švercuju u Belgiju u zamenu za kokain.

(VIDEO) AFERA SNIMAK Italijanski novinar: Oružje je kupovano u Sarajevu, ništa nisam fingirao!

"Zaista verujemo da imamo mnogo zanimljivih informacija. Pronašli smo nekoliko ljudi koji prodaju oružje u BiH, na različitim nivoima, od ručne bombe do snajpera, od kalašnjikova do mitraljeza s prigušivačem", kaže Parenti.

U Tužilaštvu smatraju da je ovim filmom nanesena šteta ugledu Bosne i Hercegovine, u pogledu borbe protiv terorizma. O svemu su upoznali i nadležne organe Italije radi, kako kažu, daljeg postupanja.

(VIDEO) DA LI JE OVO MOGUĆE: Italijanski novinar platio narkomanima da glume trgovce oružjem u BiH!

POSLE REPORTAŽE ITALIJANSKOG NOVINARA: Uhapšeni, saslušani i pušteni na slobodu zbog prodaje oružja

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track