Najnovije vesti

ISPOVESTI LEČENIH ZAVISNIKA: Krao sam od roditelja, lagao, varao, samo da bih se kockao
Foto: Profimedia

Iskustva kockara u BIH

ISPOVESTI LEČENIH ZAVISNIKA: Krao sam od roditelja, lagao, varao, samo da bih se kockao

Bosna i Hercegovina

Kada dobijaš, osećaš se dobro. Kada izgubiš, misliš samo na to kako doći do novca da opet kockaš. Nadaš se da ćeš dobiti i izvući se, opisao je svoju tešku životnu priču 35-godišnji Mostarac Ivan B., koji je dotakao dno kockarskog života.

Neki se kockaju iz zabave i mogu da se zaustave na sitnim ulozima. Ali, više je onih koji, iako to nerado priznaju, svakodnevno moraju uzeti dozu kockarskog adrenalina. Ivan je otkrio da je njegova priča s kockom počela u srednjoj školi.

"Prijatelj je išao u igraonicu s aparatima i ja sam s njim počeo da igram poker na aparatu. Tada sam dobio 300 maraka. Posle sam išao sve češće. Navučeš se brzo i lako", govori on.

Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Kada je počeo da se zadužuje i diže kredite kako bi od supruge sakrio dugove, tada je, kako kaže, shvatio da upada u prve ozbiljnije probleme s kockom, a njegov život vremenom je gubio smisao.

"Čak ni tada nisam mislio da sam zavisnik. Mislio sam da se mogu izvući bez ikoga, ali to je bilo nemoguće bez pomoći. Najviše me privlačilo to što sam se nadao da ću dobiti",  priča Ivan. Tek kada ga je supruga s decom napustila, odlučio je da potraži pomoć.

"To me jako potreslo. Ona je tražila da idem na lečenje i tako sam otišao u Klub lečenih zavisnika o kocki u Mostaru", kazao je Ivan i dodao da su mu najviše pomogli podrška supruge, terapije u klubu i Marko Romić, psiholog u Centru za mentalno zdravlje u Mostaru i vođa jedinog Kluba lečenih zavisnika o kocki u BiH.

Foto: AP
Foto: AP

Zavisnik o kocki bio je i 32-godišnji Mario K, takođe iz Mostara, koji se s ovim problemom prvi put suočio u sedmom razredu osnovne škole.

"Bilo je zabavno to iščekivanje rezultata. Kada bih dobio, osećao sam se odlično. Mislio sam da je to potvrda mojih sposobnosti i pameti", kaže Mario. Tek kada je došao u Klub da se leči, shvatio je da se zapravo bori s zavisnošću."Pre toga, kada sam gubio novac, kada sam lagao, varao, krao od roditelja, nisam bio svestan šta sam postao. Privlačila me pomisao da mogu dobiti veliki novac. Maštao sam o tome da kupim auto, garderobu", iskren je Mario.

Ljudima koji se danas bore s problemom kocke, poručio je: "Nemojte čekati veliki dobitak. On neće doći, a i ako dođe, ponovo ćete upasti u dugove. Priznajte svojim najbližima da ste u problemu. Tražite stručnu pomoć".

(Avaz.ba)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...