(VIDEO) PRAVE SE NEVEŠTI: CIK i dalje ni reči o Izetbegovićevim pretnjama Dodiku
Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

Dvostruki aršini

(VIDEO) PRAVE SE NEVEŠTI: CIK i dalje ni reči o Izetbegovićevim pretnjama Dodiku

Bosna i Hercegovina -

Zbog pretnje kandidatu iz suprotne stranke da će proći kao Gadafi, CIK je pre četiri godine skinuo Vojina Pavlovića sa izborne liste, a na istu pretnju Bakira Izetbegovića Miloradu Dodiku to telo - ni bilo koja druga institucija BiH - ni posle mesec dana nije reklo ni reč.

"Neđo neće pobediti nikada više. I ako pobedi, eto nas Šešeljevih radikala odmah drugi dan pred opštinu. Smenićemo ga ako treba, kao što su oni Gadafija smenili", reči su koje su na lokalnim izborima 2012. koštale su Vojina Pavlovića odborničkog mesta u skupštini Bratunca. Gotovo ekspresno Centralna izborna komisija poništila je njegovu kandidaturu, kaznila i njega i stranku čiji je bio kandidat.

Četiri kasnije, na dan referenduma o Danu Republike, sličnu pretnju predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uputio je bošnjački člana Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović.

IZETBEGOVIĆ: Dodik će konačno završiti na leđima

"Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milošević prkose i kako to izgleda. Definitivno se ne možete odnositi na ovakav način prema SAD, EU, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu, OHR, PIK, a da to nema svoje posledice", rekao je Izetbegović tada.

Foto: Printscreen RTRS
Foto: Printscreen RTRS

Ni tokom izborne kampanje, ni posle izbora, ali ni gotovo mesec dana posle ovakve izjave ni CIK, ali ni druge BiH institucije nisu osudile, a kamoli na neki način kaznile Izetbegovića, koji je ovom izjavom toliko uzburkao region da se oglasio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Posle ovakvih pretnji Dodik je priznao je da se u Sarajevu ne oseća sigurno očekujući da reaguju bezbednosne agencije BiH.

DODIK ZA KURIR: Bakir je ludak, ubiće me!

"Sve je to samo još jedan dokaz da i CIK, ali i ostale BiH institucije deluju po dvostrukim aršinima", ističe Pavlović dodajući da je CIK apsolutno pod kontrolom Izetbegovićeve politike.

Vojin Pavlović: CIK je pod kontrolom Izetbegovićeve politike (Foto: Printscreen RTRS)
Vojin Pavlović: CIK je pod kontrolom Izetbegovićeve politike (Foto: Printscreen RTRS)

"To govori da oni koji vole Republiku Srpsku moraju obavezno da budu kažnjeni ili uklonjeni kao Gadafi. Oni koji mrze Republiku Srpsku biće nagrađeni od strane institucija kojima komanduje politika Bakira Izetbegovića", kaže Pavlović, koji smatra da predstavnici srpskog naroda u Sarajevu moraju da budu jedinstveni u odbrani institucije predsednika, jer su pretnje njemu i osporavanje njegvog legitimiteta - napad na srpski narod.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track