OSUĐENO 7 BORACA ISLAMSKE DRŽAVE IZ BIH: Dobili ukupno 11 godina zatvora
Foto: Youtube/RTRS

Suđenje protiv terorista

OSUĐENO 7 BORACA ISLAMSKE DRŽAVE IZ BIH: Dobili ukupno 11 godina zatvora

Bosna i Hercegovina -

Sedmorica muškaraca koji su se borili na strani terorističke organizacije Islamske države (IS) osuđena su na zatvorske kazne u postupku koji je vođen pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Nepravosnažnom presudom izrečene su zatvorske kazne u ukupnom trajanju nešto većem od jedanaest godina.Enes Mešić osuđen je na tri godine zatvora, Adem Karamuja na dve, Mirza Kapić na godinu i deset meseci, Jasmin Jašarević i Salko Imamović na po godinu i četiri meseca, dok su Ibro Delić i Samir Hadžalić osuđeni na po godinu dana zatvora.

Presuda je izrečena nakon što je po oceni sudskog veća tokom dokaznog postupka nedvosmisleno dokazano da su sva sedmorica tokom 2013. i 2014. godine boravila u Siriji gde su se borili u redovima terorističkih organizacija.

U Siriju su stigli preko Turske kršeći zakone BiH a neki su osuđeni i zbog nezakonitog posedovanja oružja.Jedan od advokata koji su zastupali optužene, Senad Bilić, izjavio je da nije zadovoljan presudom pa je najavio podnošenje žalbe.

Rekao je da se neki od optuženih jesu borili u Siriji protiv režima Bašara al-Asada ali nisu bili u redovima organizacija koje se smatraju terorističkim.

“U to vreme desetine naših građana bile su na ratištima u Ukrajini pa niko nije optužen jer u to vreme po zakonima BiH to nije bilo kaznemo delo”, kazao je Bilić.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track