GRAĐANI BIH NE VERUJU U BORBU PROTIV KORUPCIJE: To je stvar mentaliteta na koji su svi pristali
Foto: Profimedija

Istraživanje

GRAĐANI BIH NE VERUJU U BORBU PROTIV KORUPCIJE: To je stvar mentaliteta na koji su svi pristali

Bosna i Hercegovina -

Koordinator za reform javne uprave BiH Dragan Ćuzulan izjavio je danas u Sarajevu da više od 50 odsto građana u ovoj zemlji smatra da se uopšte ne isplati boriti protiv korupcije.

On je na konferenciji za novinare, održanoj uoči primene jednogodišnjeg projekta pod nazivom "Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe", rekao da je to pokazalo sprovedeno istraživanje, ocenivši da je korupcija "rak rana" društva u BiH.

Ćuzulan je kazao da je istraživanje pokazalo da je 30 odsto anketiranih građana navelo da je učestvovalo u određenim koruptivnim aktivnostima, dodavši da će se BiH morati suočiti s problemom korupcije, jer je stvoren "koruptivni mentalitet" na koji su svi pristali.

Prema njegovim rečima, s korupcijom se nije nemoguće boriti, navodeći primer Rumunije, koja je sprovela borbu protiv korupcije i dostigla gotovo nultu stopu korupcije.

Ćuzulan je istakao da borba protiv korupcije podrazumeva i jačanje zakonodavnog okvira, kao i jačanje integriteta institucija, navodeći da pojedinci vlastitim primerima mogu pokazati borbu protiv korupcije.

Pomoćnik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Mevludin Džindo naveo je da postoje kanali za prijavu korupcije u svih 75 državnih institucija, kao i da postoji zakon koji štiti one koji prijave korupciju.

"Tako ne postoji isplativa računica da se bavite korupcijom, jer postoji mogućnost da vas neko prijavi i da taj neko bude apsolutno sistemski zaštićen", naveo je on.

Ekspert na ovom projektu Almir Maljević rekao je da je projekat zasnovan na standardizovanom modelu obuke za državne službenike, a sadržaj tih modela obuka zavise od analiza koje se provode.

Prema njegovim rečima, analiziraće se podaci o normativnom okviru borbe protiv korupcije, o mogućim nedostacima tog okvira i njihovom rešavanju, kao i iskustva s korupcijom kada su u pitanju državni službenici.

Na taj način, dodao je Maljević, stvoriće se predstava o obimu, strukturi i dinamici pojavnog oblika korupcije u BiH, a biće moguća i edukacija državnih službenika kako da se suprotstave korupciji.

Cilj projekta "Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe" je podrška procesima demokratske stabilizacije i reformi javne uprave u BiH u cilju izgradnje profesionalne i etične državne službe, kroz povećanje transparentnosti u radu uprave, jačanje integriteta i podizanje svesti o problemu korupcije u radu javnih službi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track