OPASAN VIRUS KRUŽI PREKO MEJLOVA U BIH: Ako dobijete ovakvu poruku nikako ne otvarajte!
Foto: Shutterstock

Upozorenje

OPASAN VIRUS KRUŽI PREKO MEJLOVA U BIH: Ako dobijete ovakvu poruku nikako ne otvarajte!

Bosna i Hercegovina -

Agencija za informaciono društvo Republike Srpske saopštila je da se u prethodna dva dana na području Srpske organizovano prosleđuje elektronska pošta pod naslovom “Hitan zahtev za isplatu” (Urgent payment request).

Korisnici se upozoravaju da takvu poštu, zbog kompjuterskog virusa, odmah obrišu, a datoteku u prilogu ne otvaraju.

Agencija navodi da se ova poruka sastoji od naslova, priloga u vidu arhivirane datoteke i potpisa koji navodi na pomisao da je reč o uobičajenoj poslovnoj prepisci i da je pojačan priliv ovih sadržaja uočen od 1. novembra nadzorom internet saobraćaja u Republici Srpskoj.

Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da se iz predostrožnosti savetuje korisnicima da ovakvu poruku odmah obrišu i da ne otvaraju datoteku u prilogu.

"Pravnim licima, koja imaju računarsku mrežu, savetujemo da uvedu i ojačaju zaštitne i kontrolne mehanizme na mejl serverima kao što su antivirusni filteri i detekcija štetnog saobraćaja", rekao je Rajčević.

Reč je o organizovanoj kampanji distribucije štetnog programa (malvera) u dve varijante – u jednoj je sadržaj priloga štetni kod "java skripta", koji posle klika korisnika kontaktira lokaciju putem koje se preuzima izvršna datoteka koja prikuplja finansijske informacije i dostavlja ih pošiljaocu štetnog programa, navodi se u saopštenju.

U Agenciji kažu da se u drugoj varijanti klikom na kod "java skripta" na računar korisnika postavlja modifikovana verzija "loki" štetnog programa koji potom zaključava datoteke na računaru i onemogućava im pristup, zahtevajući uplatu pošiljaocu štetnog programa u određenom iznosu u internet valuti "bitkoin", navode u Agenciji za informaciono društvo Republike Srpske.

(Radio Sarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track