GRUJIČIĆ: Srpski narod nikada neće pristati na izdvajanje Srebrenice
Foto: Zoran Šaponjić

Očajnički vapaj izbornih gubitnika

GRUJIČIĆ: Srpski narod nikada neće pristati na izdvajanje Srebrenice

Bosna i Hercegovina -

Novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da je bošnjačka inicijativa o izdvajanju te opštine iz Republike Srpske besmislena jer nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, te da je za takve odluke potrebna saglasnost srpskog naroda koji to nikada neće prihvatiti.

Grujičić je rekao da ponovno pojavljivanje te inicijative u javnosti predstavlja očajnički vapaj izbornih gubitnika koji ne mogu da se pomire sa porazom i činjenicom da se na demokratskim izborima bira vlast.

On pita zašto poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, njegov prethodnik Mustafa Cerić i njihovi istomišljenici, navodni intelektualci, nisu to pitanje isticali dok su Bošnjaci imali apsolutnu vlast u Srebrenici i da li to oni žele da uvedu neke svoje zakone koji bi omogućili da samo predstavnici jednog, bošnjačkog naroda odlučuju o svemu u ovoj opštini.

Mladen Grujičić, Foto: Fonet/AP
Mladen Grujičić, Foto: Fonet/AP

"U Srebrenici će izborni rezultati dovesti do pozitivnih promena koje će omogućiti bolji život i perspektivu, i Srbima, i Bošnjacima, i svim stanovnicima. Želimo i obezbedićemo uslove da svim stanovnicima ove opštine bude bolje", uverava Grujičić.

DURAKOVIĆ NE ODUSTAJE: Nastavljam pravnu bitku, žžaliću se Ustavnom sudu BiH

Predsednik Udruženja građana Istočna alternativa Republike Srpske Vojin Pavlović smatra da na ovaj način određeni bošnjački krugovi nastoje destabilizovati situaciju, izazvati tenzije i međunacionalne incidente za koje bi okrivili Srbe, da bi usledila neka međunarodna intervencija. On ističe da se od Kavazovića i Cerića ne može očekivati ništa, osim mržnje prema svemu što je srpsko.

"Cerić godinama na komemoraciji nastradalim Bošnjacima u Potočarima poziva na osvetu ponavljajući "neka osveta bude pravda", a Kavazovićevo mitingovanje po Švajcarskoj da se ne dozvoli "da Vlah bude načelnik Srebrenice!" pokazalo je da je on poslušni Cerićev učenik - ukazuje Pavlović

Grupa od 18 bošnjačkih i američkih intelektualaca i javnih ličnosti poslala je pismo evropskim i svetskim liderima u kojem traži izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske. Među potpisnicima skandaloznog političkog pamfleta su i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, kao i njegov prethodnik Mustafa Cerić koji je sada predsednik Svetskog bošnjačkog kongresa.

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track