ŠVAJCARSKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Evropski džihadizam je rođen u BiH
Foto: Profimedia

Od Bosnića pa nadalje

ŠVAJCARSKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Evropski džihadizam je rođen u BiH

Bosna i Hercegovina -

Bilal Bosnić, koga je Sud BiH osudio na sedam godina zatvora, imao je uticaja na islamiste u Švajcarskoj, piše Noje Cuerher Cajtung.

List piše o široko rasprostranjenoj mreži islamista koja vuče korene sa Balkana.

"On je poslednji od brojnih spornih propovednika. Tek od pre nekoliko nedelja on je propovedao šejk Abdurahman u džamiji An-Nur u Vintertureru. Ali, u sredu je uhapšen i trenutno se nalazi u istražnom zatvoru. Njemu se prebacuje da je pozivao na ubistvo omraženih. Ipak Abudrahman nije pojedinačni slučaj. On je deo sistema. Još pre ovog Etiopljanina u istoj džamiji propovedao je imam koji je bio vrlo sporan. Ipak oni su samo deo mreže koja je odgovorna za radikalizaciju uglavnom mladih muslimana", piše Noje Cuerher Cajtung.

Foto: Beta/ AP
Foto: Beta/ AP

Tragovi vode u BiH

"Mreža je međunarodna i daleko rasprostranjena. Poznato je da postoje veze između ekstremista iz Vinterhurera i eksponenata iz Nemačke i Austrije. Jedan drugi trag vodi na Balkan: Bilal Bosnić, propovednik koji zagovara mržnju, imao je direktan uticaj na osobe na islamističkoj sceni u Vintertureru. Ovo proizilazi iz presude Saveznog krivičnog suda u slučaju Sandro V.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

Samonazvani "emir", ujedno osoba koja potencijalno vuče konce na sceni u Vintertureru, trenutno se nalazi u istražnom zatvoru. On nije opovrgao povezanost sa ekstremistom. Koliko su često njih dvojica bila u kontaktu i koju vrstu kontakta i razmene su imali njegov advokat Sandra V. nije želeo da kaže. 44-godišnji Bosnić se radikalizovao tokom rata u BiH, kada se borio na strani džihadista koji su na Balkan stigli iz Avganistana. Oni su prvi put doneli radikalni islam u Evropu.

Posle rata, ovaj otac sedmoro dece postao je vodeći čovek u BiH koji poziva na džihad. U svojim propovedima on otvoreno poziva na sveti rat u Siriji i na pristupanje Islamskoj državi. Njegove poruke nisu raširene samo na Balkanu. Bosnić i ostali militantni propovednici iz regiona su prethodnih godina nastupali i u švajcarskim džamijama. Istraživanja pokazuju da selefijska mreža sa Balkana ima jak uticaj na simpatizere džihada u Švajcarskoj. Posmatrači smatraju da je posebno Vintertur, sa svojom velikom dijasporom sa Balkana, mesto koje je centar u tom smislu. U studiji ETH (Swiss Federal Institut of Tehnologie) iz Ciriha iz 2013. se govori o povezanosti regiona Nemačke , Švajcarske i Balkana sa švajcarskim pripadnicima džihadističke scene. Brojne selefijske veze iz jugoistočne Evrope su ovde prisutne, navodi autor studije Lorenco Vidino. Koliko veliki je bio uticaj Bosnića na Sandra V. nije jasno.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

Drugo pitanje je ko je uopšte finansirao ovog propovednika. U Bosnićevom slučaju odgovor na to pitanje nalazimo u poslednoj rečenici presude Državnog tužilaštva BiH. Prema presudi Bosnić je dobio veliku sumu novca iz arapskih zemalja – ukupno 200.000 dolara.

To Saida Keler-Mesalia iz Foruma za napredni islam uopšte ne iznenađuje.

"Arapske zemlje su organizovane u islamsku Svetsku ligu i rade ruku pod ruku. One slede zajednički cilj: širenje konzervativnog i delimično radikalnog islama. I balkanske džamije u Švajcarskoj su povezane sa Saudijskom Arabijom. Od jugoslovenskih ratova ova bogata zemlja s Bliskog istoka vodi ofanzivu u Evropi. Njena nastojanja su da širi što je više moguće radikalni islam", kaže Keler-Mesalia, piše Noje Cuerher Cajtung.

Foto: AP
Foto: AP

Od Avganistana do BiH

Isti list u dodatnom tekstu pod naslovom "Putevi evropskog džihada" piše:

"Posle velike pobede sledi smisaona praznina. Tako se dogodilo i u slučaju avganistanskih džihadista 1989. godine posle povlačenja sovjetskih trupa iz Avganistana. Kada je zajednički neprijatelj nestao domaći gospodari rata su počeli međusobne sukobe. San o prosperitetnoj islamskoj državi na Hindukušu je okončan u haosu. Tako se mudžahedinima građanski rat na Balkanu između bosanskih muslimana i Srba početkom devedesetih učinio kao božija intervencija. Islamisti su u bosanskom ratu prepoznali ne samo lokalni rat protiv Srba. U njihovim očima je bilo reči o tome da celokupni muslimanski svet odbrane od hrišćanstva i celog Zapada", piše ovaj list.

"Islamista Majid Navaz je u svojoj autobiografiji napisao da je evropski džihadizam rođen u Bosni", zaključuje Noje Cuerher Cajtung.

(Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track