BRAMERC: Nedopustivi politički pritisci na pravosuđe BiH zbog gonjenja ratnih zločinaca
Foto: Printscreen YouTube/TV1

Stav iz Haga

BRAMERC: Nedopustivi politički pritisci na pravosuđe BiH zbog gonjenja ratnih zločinaca

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc upozorio je da moraju prestati politički pritisci na pravosuđe Bosne i Hercegovine, koje nastoji da procesuira počinioce ratnih zločina.

Na kraju dvodnevne posete BiH, uoči predstavljanja izveštaja u SB UN, Bramerc je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz rekao da svaka žrtva zločina zaslužuje pravdu i smatra da je upravo o tome reč i u slučaju hapšenja deset pripadnika Hrvatskog veća obrane (HVO) osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima na području Bosanske Posavine tokom poslednjeg rata.

GLAVNI HAŠKI TUŽILAC U BiH: Svaki zločin istražiti i procesuirati

"Svejedno je govorimo li o Orašju, Sarajevu ili Vukovaru", kazao je Bramerc i dodao da reakcije na hapšenje bivših pripadnika HVO pokazuju da se "politički način razmišljanja o pravdi za ratne zločine hitno mora da se promeni. On je pozvao političare da u ovakvim slučajevima postupaju odgovorno podsetivši da je već uoči presude Radovanu Karadžiću istakao da kažnjavanje odgovornih pojedinaca nije napad na zajednice kojih su oni pripadnici.

"Zapravo je sasvim suprotno. Time što smatraju pojedince odgovornima za ono što su učinili, krivični kazneni progoni oslobađaju zajednice svake kolektivne odgovornosti", kazao je Bramerc. On smatra da bi bilo štetno ako u Hrvatskoj podignu optužnice u odgovor na hapšenje u Orašju.

"Ono što me brine je da mnogi političari i zvaničnici u regionu potkopavaju veru u pravosuđe, ne samo u inostrano već i u vlastito. To nedvosmisleno ima negativan uticaj na pravdu za ratne zločine", kazao je Brammerc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track