Najnovije vesti

(VIDEO) BOSANSKI KLAN PAO U ŠPANIJI: Godinama pljačkali i džeparili turiste!
Foto: Printscreen Youtube

porodičan bisnis

(VIDEO) BOSANSKI KLAN PAO U ŠPANIJI: Godinama pljačkali i džeparili turiste!

Bosna i Hercegovina
18:58h

BARSELONA - U zajedničkoj akciji španske policije i Europola u Barseloni je uhapšeno 16 pripadnika takozvanog bosanskog klana, koji su osumnjičeni za trgovinu ljudima i organizovani kriminal.

Uhapšeni se terete da su nasilno iz BiH odvodili žene, i maloletnice da bi za njih krali u turističkim područjima Španije. Smatra se da je ova organizacija, koju čine članovi porodice, organizovala trgovinu ljudima i razmenu iz jednog grada u drugi za iznose od 5.000 evra. U toku akcije je evidentirano devet maloletnih osoba, zatečenih u veoma lošim higijenskim uslovima.

Uz pomoć falsifikovanih dokumenata osobe su iz BiH dolazile do Španije. Žrtve trgovine ljudima su završavale u Italiji, na jugu Francuske ili u Španiji. Sumnja se da su muškarci, koji su takođe predmet akcije, bili posvećeni pljačkama, posebno putničkih vozila i kampera, dok su žene džeparile.

Organizovana grupa je imala jasno definisane uloge članova, kao i zadatke. Inače, "bosanski klan" je odranije poznat španskoj policiji. Uglavnom su "operisali" po metroima, a uvek su delovali kao savršeno organizovana grupa, tako da je svaki pojedinac imao određeno zaduženje.

Glavna osoba u lancu je bila ona koja je krila ukradene predmete, odnosno novčanike i novac, dok se situacija ne bi smirila. Inače, vođe klana su svakodnevno imale poslovni plan na osnovu kojeg su izdavale naređenja džeparošima koliko taj dan treba da donesu novca.

Pre dve godine gradske vlasti Madrida su zabranile prilaz metrou ženama za koje je utvrđeno da rade za klan. Ovo je bila  prva zabrana te vrste u Španiji. Prošlog jula su i osuđene neke članice klana.

Članice grupe džeparoša u Madridu su tada, umesto zatvorske kazne, kažnjene sa 1.800 evra.  Među osuđenima su bile Raifa Ibrahimović, Zahida Ibrahimović, Maja Ibrahimović, Valerija Ibrahimović, Tanja Ibrahimović, koja koristi i ime Roberta, te Hasnija Ahmetović. Godinama su organizovano pljačkale turiste i putnike metroa u Madridu. (nezavisne.com)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...