DODIK: Naš prioritet je donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH
Foto: RTRS

Tražio okupljanje svih Srba i srpskih političkih predstavnika

DODIK: Naš prioritet je donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će prioritet kojim će se Republika Srpska baviti u narednom periodu biti donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, što je pitanje u vezi sa kojim, kao predsednik Republike, traži okupljanje svih Srba i srpskih političkih predstavnika.

"Prva stvar koju ćemo uraditi veoma brzo posle donošenja godišnjih odluka, poput budžeta i ostalog, jeste zakon o Ustavnom sudu BiH. Na tom pitanju tražim okupljanje svih Srba... Istovremeno, naša politika u narednom vremenu će biti kritički odnos prema prenesenim nadležnostima, čije ćemo vraćanje tražiti. Pripremićemo sve zakone koji će to vratiti u prvobitno stanje", poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"U BiH ne sme da bude više nikakvih odlučivanja dok se ne odluči o Ustavnom sudu", poručio je Dodik u intervjuu Srni i dodao da u tom pogledu od opozicije u Srpskoj, kao predsednik Republike, traži da se ponaša korisno za Republiku Srpsku.

Dodik je napomenuo da je Ustavni sud jedno dekadentno mesto u kojem se radi "pod plaštom neke velike priče i nameštenih ambasadora" koji govore kako je to pravično, a oni u svojoj zemlji ne bi trpeli da "im dođe stranac i nešto namesti".

Foto: Printscreen YT/ RTRS
Foto: Printscreen YT/ RTRS

"Oni time govore da smo mi svi ovde budale - i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. Јa neću da živim u takvoj državi", istakao je predsednik Srpske.

On je naglasio da će istovremeno politika Srpske biti kritički odnos prema nadležnostima prenesenim na nivo BiH, čije će vraćanje tražiti.

"Mi ćemo u doglednom vremenu pripremiti sve zakone koji će to vratiti u prvobitno stanje. Predložićemo na nadležna mesta, a ako drugi to neće - znaćemo da neće, ali ćemo tada to znati institucionalno", istakao je Dodik.

On je pojasnio da, kada govori o nadležnostima u BiH i njihovom vraćanju, govori o formalno-pravnim pozicijama, a formalno-pravna pozicija BiH je Dejtonski sporazum i njegov Ustav.

"Ono što piše u Ustavu je potpuno različito od onoga što jeste u stvarnosti, i tu stvarnost treba preispitati i dovesti u ustavne okvire", kaže Dodik.

Predsednik Srpske izjavio je juče za RTRS da će Republika Srpska ovih dana ponovo pokrenuti apeleciju pred Ustavnim sudom BiH, kojim će osporiti 25.novembar kao tzv. dan državnosti BiH "po istim principima na kojima su oni nama osporavali 9.januar".

"Pa nek oni sprovedu referendum i mi nećemo imati ništa protiv", rekao je Dodik.

(RTRS)

DODIK: Dan državnosti je lažan, BiH tada nije postala država

(VIDEO) SKUPŠTINA USVOJILA ZAKON: 9. januar ostaje Dan RS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track