PREDNJAČE KUVAJĆANI: U BIH 500 fiktivnih firmi u vlasništvu Arapa
Foto: Reuters 21 Avg

Pokazali rezultati opsežnog istraživanja

PREDNJAČE KUVAJĆANI: U BIH 500 fiktivnih firmi u vlasništvu Arapa

Bosna i Hercegovina -

Prema još uvek nekompletnim rezultatima opsežne akcije "Nekretnina", od 700 kontrolisanih pravnih subjekata u BiH, oko 500 je fiktivno i nalazi se većinom u vlasništvu državljana Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Libije.

Kompletni rezultati akcije "Nekretnina", koja je sprovedena na čitavoj teritoriji BiH, biće poznati u sredu, do kada bi i dva terenska centra trebalo da završe akciju.

Ilustracija, Foto: Profimedia
Ilustracija, Foto: Profimedia

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić rekao je da su dosadašnji rezultati pokazali ogroman broj nepravilnosti, kao i da je od 700 pravnih subjekata njih 500 fiktivno.

Turisti u Sarajevu, Foto: Reuters
Turisti u Sarajevu, Foto: Reuters

"Da budem precizan, 499 subjekata nismo našli na pravoj adresi i radi se o fiktivnim firmama. Ove firme imaju uknjižene nekretnine", rekao je Ujić. Istakao je da su brojni slučajevi u kojima se vlasnik uopšte nije pojavljivao, već je preko notara registrovao firmu i dao ovlaštenja bh. državljanima da je vode.Na pitanje koji strani državljani prednjače u kršenju zakona BiH, odgovorio je da je definitivno reč o stanovnicima Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Libije.

Prednjače firme iz Kuvajta, Foto: Reuters
Prednjače firme iz Kuvajta, Foto: Reuters

"Najviše ima kuvajtskih firmi, jer smo ih najviše i kontrolisali. I to oko 270 pravnih lica. Stanovnici ovih zemalja dođu u turističku posjetu, osnuju pravno lice i dolaze do nekretnina", navodi Ujić. Istakao je da Služba za poslove sa strancima radi u skladu sa zakonima BiH, ali da će joj u rešavanju ovog problema biti neophodna podrška drugih institucija.

Kaže da je svestan činjenice da su BiH potrebni turisti, ali da je i opravdano pitanje gde idu prihodi od tih turista.Prema njegovim rečima, u akciji ove službe pronađeni su i ozbiljni investitori. Služba za poslove sa strancima već duže proverava legalnosti prodaje i kupovine zemljišta i nekretnina u BiH arapskim državljanima. Naime, prema bh. zakonima, arapskim državljanima nije omogućeno sticanje vlasništva u BiH.

HRVATSKI MEDIJI: U Sarajevu živi više od 40.000 Arapa, a mnogi na telefonu imaju pesme ID

Ipak, oni masovno koriste "rupe u zakonima" i osnivaju firme preko kojih kupuju nekretnine, jer bh. zakonodavstvo ne sprečava strane državljane da u BiH osnivaju firme koje u svom vlasništvu mogu imati nekretnine. Ovu pogodnost obilato koriste arapske firme, pa kupuju nekretnine poput kuća, stanova i vikendica, koje su samo na papirima u njihovom vlasništvu, a u praksi ih koriste arapski državljani kao privatno vlasništvo.

SARAJEVSKA ILIDŽA POSTAJE KUVAJT SITI: Srpske kuće Arapi kupuju za budzašto!

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track