IVANIĆ: SARAJEVO NAPRAVILO PROBLEM Ništa od sastanka Sarajevo-Beograd-Zagreb!
Foto: Beta/Milan Obradović

Velike tenzije

IVANIĆ: SARAJEVO NAPRAVILO PROBLEM Ništa od sastanka Sarajevo-Beograd-Zagreb!

Bosna i Hercegovina -

Mladen Ivanić, predsedavajući Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda, nezadovoljan je činjenicom da u ovoj godini nije realizovana poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu.

Poseta predsednika Nikolića BiH je bila planirana mnogo ranije, ali je otkazana zbog hapšenja Nasera Orića po poternici Srbije. Njemu se sada sudi u BiH, a optužen je za ratni zločin nad Srbima.

Ivaniću zato saradnja u regionu ne izgleda dobro.

Podseća na zategnute odnose BiH i Srbije, a posebno bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i Nikolića i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

"Dok se tu nešto ne reši mislim da će odnosi i dalje biti ovako hladni. Prvi korak u tom smislu treba da se dogodi iz Sarajeva. Zato što su problemi i nastali zbog poteza koji su došli iz Sarajeva", naveo je Ivanić u intervjuu za Fenu.

Napomenuo je da su trenutno loši odnosi Srbije i Hrvatske, ali BiH i Hrvatske, uz ocenu da ovakvog stepena zategnutosti nije bilo najmanje 10 ili 12 godina.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Zato je, kaže, i predložio trilateralni sastanak zvaničnika triju zemalja da bi se razgovaralo o tim stvarima.

"Međutim, nisam naišao na pozitivne signale na tu inicijativu i kada nemate pozitivne signale onda ne možete dalje insistirati. Sada sam "zamrzao" tu priču o eventualnom trojnom sastanku na relaciji Sarajevo-Beograd-Zagreb", objasnio je Ivanić.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track