BAKIR IZETBEGOVIĆ: Želimo najbolje moguće odnose sa susedima
Foto: AP

Intervju

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Želimo najbolje moguće odnose sa susedima

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je upućena na susedne zemlje sa kojima želi da gradi najbolje moguće odnose, uz uzajmno uvažavanje i poštovanje, izjavio je bošnjački član Predsedništva BiH i predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Izetbegović za Tanjug kaže da je od presudnog značaja za budućnost BiH dinamika odnosa unutar države.

"U Bosni i Hercegovini imamo jedan složen politički sistem, pet snažnih političkih faktora čini vlast, ni snaga opozicije nije zanemarljiva. Nije ni lako ni jednostavno uskladiti sve te interese u koherentnu politiku", kaže Izetbegović uz ocenu da BiH i pod takvim okolnostima postiže izvesne uspehe. U godini za nama, napominje, u BiH su učinjeni krupni i važni koraci na polju evroatlantskih integracija.

"U svim tim procesima Bosna i Hercegovina je upućena na susedne zemlje, s kojima želi da gradi najbolje moguće odnose. Naravno, za takve odnose temelj je uzajamno uvažavanje i poštovanje", naveo je bošnjački član Predsedništva BiH. On očekuje da će uskoro biti prevaziđeni nervoza i nezadovoljstva u vladajućoj koaliciji i da će ova godina biti godina uspeha.

"Nadam se da ćemo to stanje uskoro prevazići i napraviti snažne iskorake u 2017. To je godina koja može i treba biti godina uspeha. Ukoliko održimo zamah, očekujemo da koalicija funkcioniše, da se otvore radovi na infrastrukturnim projektima, da se gradi, i da se sprovode reforme", rekao je. Izetbegović je ocenio da je implementacija Reformske agende, seta reformi na evropskom putu usaglašena između EU, Saveta ministara i entitetskih vlada, počela da daje vidljive rezultate u oporavku privrede - broj zaposlenih u administaciji se smanjuje a broj zaposlenih u realnom sektoru raste.

"Svi bitni ekonomski parametri beleže porast od preko četiri odsto, u turizmu i namenskoj proizvodnji su ti indeksi dvocifreni. Prikupljeno je skoro milijardu KM direktnih i indirektnih poreza više od planiranog i to je smanjilo socijalni pritisak i stabilizovalo stanje u zemlji. Radićemo na tome da očuvamo zamah i nastavimo ovaj trend", naveo je. Upitan kada očekuje status članice i beneficije koje taj status donosi, kao i koliko se društvu u BiH promenilo i menja saglasno standardima Unije, Izetbegović kaže da je ovo bila godina u kojoj je Bosna i Hercegovina predala aplikaciju za članstvo u EU.

NOV KORAK ZA BiH: Han predao Zvizdiću Upitnik Evropske komisije

"Aplikacija je prihvaćena i imamo upitnik EU, već se radi na njemu. Nakon osam godina zastoja u približavanju EU, mislim da je to najveći uspeh. U principu, ovo je mandat u kojem smo u tom segmentu napravili bitne iskorake. Znate i sami koliko su ti procesi složeni, koliko se tu radi o strateškoj orjentaciji države i društva", rekao je. Izetbegović kaže da očekuje da BiH što pre dobije status člana Evropske unije, ali dodaje i da se ne treba zanositi iluzijama.Hrvatska je, podseća, od aplikacije do članstva čekala deceniju, a Bugarska dvanaest godina...

"Međutim, već u hodu osetiće se promene, otvaraće se nove mogućnosti", zaključio je Izetbegović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track