U BIH DONELI PRAVILNIK O TVOROVIMA: Ko ga hoće za ljubimca, mora da ga registruje
Foto: AP 14 Avg 2013

Zakoni

U BIH DONELI PRAVILNIK O TVOROVIMA: Ko ga hoće za ljubimca, mora da ga registruje

Bosna i Hercegovina -

Dok na desetine hiljada građana BiH, poput boračkih kategorija, čeka da zakonima i drugim aktima budu regulisana njihova prava, u Službenom glasniku BiH objavljen je Pravilnik o identifikaciji i vođenju evidencije pasa, mačaka i pitomih tvorova u Bosni i Hercegovini.

Pravilnikom se propisuje način identifikacije i vođenje evidencije pasa, mačaka ali i pitomih tvorova (životinjska vrsta koja se koristi kao kućni ljubimac čiji su sinonimi domaći tvor, beli tvor, afrički tvor, feret, američki tvor, pitomi tvor, domaći feret, pitomi feret) procedure identifikacije, sredstva za identifikaciju, izgled dokumenata i sadržaj i struktura baze podataka na teritoriji države.

Između ostalog, ovim dokumentom predviđeno je da svi psi koji se nalaze na teritoriji BiH moraju biti identifikovani i evidentirani u skladu s ovim Pravilnikom i uneti u bazu podataka. Sve mačke i pitomi tvorovi koji se nalaze na teritoriji BiH mogu se identifikovati i evidentirati na zahtev vlasnika ili držaoca.

Takođe, svi psi podležu identifikaciji postavljanjem mikročipa u roku od sedam dana od dana prvog sticanja vlasništva na osnovu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, dok je identifikacija za životinje koje ne menjaju vlasnika obavezna nakon navršena tri meseca starosti, a najkasnije prilikom prvog vakcinisanja protiv besnila. Nije moguće sprovesti bilo kakvu veterinarsku intervenciju ukoliko pas nije prethodno identifikovan mikročipom.

Pravilnikom je definisano i da je pasoš identifikacioni dokument koji prati životinju tokom čitavog njenog života, a izdaje se od strane veterinarske organizacije nakon izvršene identifikacije životinje mikročipom i da svi psi, mačke i pitomi tvorovi koji ulaze na teritoriju BiH kao kućni ljubimci u nekomercijalne svrhe moraju biti vakcinisani protiv besnila, identifikovani mikročipom i praćeni odgovarajućom dokumentacijom.

(Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track