VEHABIJE TUŽE BIH JER SU HAPŠENI: Bili u pritvoru bez dokaza, sad traže pare zbog uništenog ugleda
Foto: Printscreen Youtube

Tužiaštvo BiH

VEHABIJE TUŽE BIH JER SU HAPŠENI: Bili u pritvoru bez dokaza, sad traže pare zbog uništenog ugleda

Bosna i Hercegovina -

Vehabije osumnjičene za navodni teroristički napad za novogodišnje praznike 2015., a protiv kojih je Tužilaštvo BiH nedavno obustavilo istragu zbog nedostatka dokaza, tužiće državu Bosnu i Hercegovinu za nadoknadu štete!

Radi se o 11 vehabija koji su po naredbi Tužilaštva BiH uhapšeni u decembru 2015. u akciji „Rez“, a zbog tvrdnji državnog tužioca Dubravka Čampare da su opasni teroristi i da planiraju ubistvo najmanje 100 osoba. Njih osam u pritvoru je provelo mesec dana.

Ali, godinu dana kasnije, nakon obustave istrage, jer ne postoji ni osnovana sumnja za to krivično delo, oni preko advokata najavljuju podizanje tužbe protiv države zato što im je, kako tvrde, narušen ugled, a mnogi su ostali i bez posla.

Senad Dupovac, advokat Semira Salkovića, rekao nam je da „nema dileme hoće li njegov klijent tužiti državu, nego koliko će tražiti odštete“.

"Tužba ide, u to nema sumnje. Nismo još obračun napravili za dane provedene u pritvoru. Čim to završimo, podnećemo tužbu. To će biti vrlo brzo. Neka država nadoknadi štetu za propuste koje je napravilo Tužilaštvo BiH, nas to ne zanima ",kaže Dupovac.

On je pojasnio da je njegov klijent, osim što je obeležen kao terorista, pretrpio torturu prilikom hapšenja.

"Sat i po držali su ga svezanog na stomaku ispred kuće, a na sebi je imao samo kratku majicu i duge gaće. To je sve gledalo njegovo šestoro dece", kaže Dupovac.

Saznajemo da će tužbu podneti i Kemal Murić, Adis Kešan i Admir Ahmetović.

I U ZATVORU IH OBUČAVAJU: Terorista Jašarević iz zeničkog zatvora vrbuje vehabije

Nema dokaza

Slavko Ašćerić, advokat Darka Pece, kaže da neko u Tužilaštvu BiH mora odgovarati za štetu koja je nanesena ovim ljudima.

"Ja sam pre rata bio tužilac, znam kako se radilo. Pa istraga je obustavljena protiv 11 osoba, ne jedne ili dve. O čemu govorimo ovde? Tužilaštvo je tvrdilo da su teroristi, a sada više nisu, jer nEmA dokaza. Šteta se može nadoknaditi, ali ko će nadoknaditi narušeni ugled tim ljudima? Etiketirani su za ceo život", kaže Ašćerić.

DETALJI NAPADA NA SRBE U ZENIČKOM ZATVORU: Vehabije im čestitale Vaskrs, pa lomile rebra i zube!

Ašćerić kaže da je njegov klijent Peco zbog hapšenja i optužbi da je član terorističke grupe ostao i bez posla.

"Kada sam mu javio da je istraga obustavljena, svi su plakali. On ima malu decu, suprugu, a izgubio je posao. Bio je turistički vodič, a sada nema ništa", kaže Ašćerić.

(Dnevni Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track