STRANI MEDIJI O SANKCIJAMA PROTIV DODIKA: Predsednik Srpske na crnoj listi zbog ometanja Dejtona
Foto: Zorana Jevtić

Reakcije

STRANI MEDIJI O SANKCIJAMA PROTIV DODIKA: Predsednik Srpske na crnoj listi zbog ometanja Dejtona

Bosna i Hercegovina -

VAŠINGTON/SARAJEVO - Naslovnice domaćih i regionalnih medija od utorka poslepodne ispunjene su vestima o sankcijama koje su američke vlasti uvele predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i stavile ga na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država.

“Obamina administracija uvela je finansijske sankcije lideru bosanskih Srba zbog ometanja mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH pre dve decenije”, objavio je Njujork tajms.

"Visoki zvaničnik Džon Smit u utorak je kazao da SAD ostaju posvećene Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995. i evropskim integracijama BiH. Dodiku je blokirana sva imovina u SAD, a Amerikancima je zabranjeno poslovanje s njim", piše njujorški dnevnik.

Američka vlada je nametnula sankcije Miloradu Dodiku optužujući ga za opstrukciju mirovnog sporazuma posle upozorenja da nekoliko bivših jugoslovenskih zemalja rizikuje da "klizne natrag u nasilne u sukobe". Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je Dodik izazvao sankcije zbog prkošenja Ustavnom sudu BiH, "čime se narušava vladavina prava i opstruira Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan brutalan višegodišnji rat u BiH".

"Dodik je u entitetu u kom dominiraju Srbi u Bosni prkosio sudu zbog organizovanja ilegalnog referenduma o Danu RS", piše Fajnenšl tajms osvrnuvši se na na pršlonedeljno obeležavanje Dana Republike Srspke, u sklopu kojeg je bila organizovana i parada kroz centar Banjaluke. "Dodik je ponovio svoje obećanje da održi referendum o otcepljenju RS od BiH", upozorili su analitičari dodajući da Dodik svojim izjavama otvara "Pandorinu kutiju".

"On rizikuje povratak nasilja u etnički podeljenoj zemlji 25 godina posle izbijanja rata koji je odneo više od 100.000 života. Dodik je izjavio za domaće medije kako su američke sankcije "očajan potez" odlazeće američke administracije i dodao kako očekuje da će sankcije biti ukinute kada predsjedničku funkciju preuzme Donald Tramp", navodi se.

Rojters ponavlja da su sankcije uvedene zbog nepoštovanja Ustavnog suda BiH i nepoštovanja Dejtonskog sporazuma i aktivno ometanje napora da se isti sprovodi.

"Dodik poziva na nezavisnost Republike Srpske, doveo je u pitanje legitimitet pravosuđa, pretio da će održati referendum o statusu sudskog sistema, kao i povući vojnike Republike Srpske iz jedinstvene vojske u zemlji", piše ova agencija i podseća da je Dodiku odbijena viza za SAD.

"Kako se ispostavilo, poziv je bio za privatni bal pod pokroviteljstvom verske i konzervativne grupe", piše Rojters i navodi izjavu zvaničnika SAD: "Nametanje sankcija nemaju nikakve veze sa zahtevom za vizu."

Na ovoj takozvanoj "crnoj listi", na kojoj je od juče i predsednik RS, već se nalaze imena organizacija i pojedinaca iz Bosne i Hercegovine. Tu se već duže vremena nalazi Nusret Imamović, koji se smatra vođom selefijske zajednice u BiH i koji je iz zemlje sa porodicom otišao u Siriju što su bile dostupne službene informacije, prenela je regionalna N1. Na popisu su i Naser Keljmendi i njegovi sinovi, a svoje mesto tamo su ''pronašli'' i haški optuženici. Na listi su ostali Radovan Karadžić i članovi njegove porodice, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik. Tu su još imena Dragomira Vasića i Save Krunića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track