HRVATIMA I SLOVENCIMA JE BIH ŠOPING MEKA: Kupiju sve, od hrane do benzina i plina!
Foto: Profimedia

debeli pazari

HRVATIMA I SLOVENCIMA JE BIH ŠOPING MEKA: Kupiju sve, od hrane do benzina i plina!

Bosna i Hercegovina -

BIHAĆ - Velika Kladuša, Bihać, i Cazin, gradovi na severozapadu Bosne i Hercegovine, nova su meka za kupce iz Hrvatske.

Svakog vikenda i praznika stotine automobila slije se preko graničnih prelaza Izačić - Ličko Petrovo Selo i Maljevac - Velika Kladuša.

Registarske oznake otkrivaju da gosti stižu iz Varaždin, Zagreb, Murska Sobota, Rijeka, Zadar i Gospić, a neretko se mogu videti i automobili sa slovenačkim tablicama, iz Ljubljane, Gorice, Postojne, Jesenica, Novog Mesta...

U kolonama je sve više autobusa, popunjenih do zadnjeg mesta. Cilj im je isti šoping u gradskim tržnim centrima i prodavnicama. Šoping je sve popularniji zbog nižih cena, posebno prehrambenih proizvoda, ali i jeftinijeg benzina, nafte, plina...

Ulice Bihaća, Velike Kladuše i Cazina pune su preprodavaca, a gužve su uobičajene i u trgovinama i šoping centrima. Sve je dobro organizirano. Parking mesto naplaćuje se jedan evro, a na blagajnama prolaze sve valute i kune, i evri, i konvertibilne marke.

Među natraženijom robom su benzin, nafta i plin, zbog kojih je sve više onih koji dolaze po gorivo, kažu na ovdašnjim benzinskim pumpama. Na rezervoaru koji napune u Bosni i Hercegovini, uštedi se do 20 evra. Nikome ne smeta ni što su standardi kvalieteta ovde niži nego u Hrvatskoj, pa neke vrste derivata sadrže veće količine sumpora. Najtraženiji eurosuper 95 u Bosni i Hercegovini košta nešto više od evra, slično kao i eurosuper 98. Razlika je manja na dizelskim gorivima.

Vikendom i u sajamske dane promet se meri u desetinama i stotinama hiljada evra. Samo u Bihaću, uz granicu s Hrvatskom ima desetak trgovačkih centara. Toliko ih je niklo i u susednim opštinama. A veliki broj Bišćana, Kladušana i Cazinjana, u nedostatku drugih, ovde nalaze posao.

U Bihaću su zbog najezde gostiju proradili i semafori, a lokalne vlasti sad gledaju i kako bi ojačali turističku ponudu."Zašto da ne iskoristimo ovo i od Bihaća, Velike Kladuše i Cazina napravimo nekadašnji Trst u Italiji i čuveni Ponto roso", kažu u Gradskoj upravi Bihaća.

(večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track