(VIDEO) OVO JOŠ NIKO NIJE USPEO: 14-godišnjak iz BiH napravio bicikl-ralicu
Foto: Printscreen/ Facebook

Izumitelj čeka sneg

(VIDEO) OVO JOŠ NIKO NIJE USPEO: 14-godišnjak iz BiH napravio bicikl-ralicu

Bosna i Hercegovina -

U iščekivanju snega i usput švrljajući po internetu, došao sam na ideju da napravim bicikl-ralicu, govori mladi inovator Josip Ćorić iz Rodoča, predstavljajući svoj novi projekat.

S obzirom na snežne padavine svuda oko Mostara, te najave kako bi ovu godinu moglo zabeleti kao što je to bilo nekoliko godina ranije, četrnaestogodišnji Josip je odlučio sneg dočekati spremno.

"Ponovo su svuda najavljivali veliki sneg, kao i 2012. godine, pa sam se setio kako je u tom periodu Mostaru i okolini nedostajalo ralica i čistača snega.

U garaži sam imao bicikl, koji je stajao pokvaren, pa sam se dao u istraživanje preko interneta i tako je sve krenulo". objašnjava Josip.

Slične pokušaje je, kako kaže, video u Americi, ali njima, za razliku od njegovog, projekt nije uspeo.

"Moj bicikl-ralica radi. Sad mi je samo žao što nije palo više snega kod nas, no planiram s tatom otići i na Blidinje i malo zagrejati bicikl - priča Josip, koji je uz školu i ljubav prema izumima, aktivan i u borilačkim veštinama.

Inače, ljubav prema tehnologiji nasledio je od oca i tetka s kojima provodi sve svoje slobodno vreme smišljajući nove ideje i projekte.

"Privlači me sve novo, s tatom uvek radim na nekim idejama i projektima. Poslednje što bih izdvojio jeste kariola s motorom na pogon i dva točka pozadi na kojoj radim sa svojim tetkom" govori mladi innovator, te dodaje kako se nada da će neki od njegovih inovacija “upaliti”, te postati koristan i drugima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja