PALE TUŽBE ZBOG PROSLAVE DANA RS: Opozicija BiH podnela krivične prijave!
Foto: ATVBL

Presavili tabak

PALE TUŽBE ZBOG PROSLAVE DANA RS: Opozicija BiH podnela krivične prijave!

Bosna i Hercegovina -

Predsednici tri opozicione stranke u Federaciji BiH podneli su Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića, čelnih ljudi Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH (OS BiH) zbog učešća pripadnika OS BiH u obeležavanju Dana Republike Srpske, 9. januara u Banjaluci.

Predsednici Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Gradjanskog saveza - Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović - u prijavi su naveli da su ti funkcioneri BiH odgovorni za "niz zloupotreba položaja i ovlašćenja, te nesavesnog rada u službi, a u vezi sa dešavanjima na obeležavanju neustavnog Dana RS".

Osim Ivanića, krivična prijava je podneta protiv ministarke odbrane BiH Marine Pendeš i njenih zamenika Seada Jusića i Borisa Jerinića, načelnika Zajedničkog štaba OS BiH Ante Jeleča i njegovih zamenika Mirka Tepšića i Senada Mašovića.

"Na bazi prikupljenih dokumenata i informacija postoji osnovana sumnja da su sve ove osobe, protivno Zakonu o odbrani BiH, Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i drugim relevantnim propisima, naredile ili dozvolile ili nisu sprečile upotrebu i učešće dela OS BiH 9. januara na ceremoniji u Banjaluci, koju je organizovala Vlada RS obeležavajući Dan entiteta RS, za koji je Ustavni Sud BiH utvrdio da je neustavan", navodi se u saopštenju.

Naročito otežavajuću okolnost predstavlja, piše u saopštenju, što su sve prijavljene osobe svojim postupcima u potpunosti narušile lanac komandovanja Oružanim snagama BiH."Njegovo narušavanje, ne samo da u pitanje dovodi zakonitost rada OS BiH, već u pitanje dovodi i mogućnost ukupnog funkcionisanja OS BiH, koji je nezamisliv bez poštovanja zakonom utvrdjenog lanca komandovanja.

Na ovaj način, prijavljene osobe direktno su ugrozile postojanje OS BiH, čime je državi BiH naneta ogromna šteta", navode iz tih stranaka.U saopštenju se navodi da bi neprocesuiranje "ovakvog nezakonitog delovanja najviših zvaničnika u institucijama BiH, koje čine komandni lanac OS BiH, moglo imati dalekosežne posledice po ukupnu stabilnost BiH i njen daljnji napredak u svakom pogledu".

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track