ALARMANTNO: Na listi UN 7 terorističkih organizacija iz BiH sa sedištima u Sarajevu, Zenici i Bihaću
Foto: Profimedia

AŽURIRANI PODACI

ALARMANTNO: Na listi UN 7 terorističkih organizacija iz BiH sa sedištima u Sarajevu, Zenici i Bihaću

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Na ažuriranoj listi najtraženijih terorista i organizacija Islamske države koju je objavio Savet bezbednosti UN upisano je sedam organizacija čije su kancelarije u BiH, kao i Nusret Imamović, jedan od vodećih komandanata Nusra fronta.

Organizacije koje se nalaze na listi su Al haramein i Al furhan, Tajbah internešnal i Bosanska idealna futura i druge.Kada je reč o Nusretu Imamoviću, ovaj državljanin BiH danas u Siriji jedan od vodećih komandanata Nusra fronta.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević otkrio je da se na listi nalaze islamističke organizacije sa kancelarijama u Sarajevu, Zenici i Bihaću, te da nova lista dokazuje da u BiH gotovo da i nema borbe protiv terorizma jer "Imamović, koji je godinama u Siriji, ima dva validna pasoša izdata od državnih organa BiH".

On kaže da se na osnovu toga može zaključiti da su ljudi koji pomažu teroriste i dalje zaposleni u državnim službama.

Stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić istakao je da se problem terorizma u BiH godinama minimalizuje, kao i da nema političke volje za njegovo rešavanje.

On je naglasio da se "paradžemati u BiH šire kao virus, a političari, poput bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića govore kako je BiH na putu evrointegracija".U BiH se u proteklom periodu vratilo 46 boraca Islamske države, a njih 20 je u zatvorima, gde izdržavaju pravosnažne zatvorske kazne.

Na "crnoj listi" Saveta bezbednosti UN, dopunjenoj 19. januara, je 256 imena najtraženijih terorista Islamske države i 75 islamističkih organizacija čiji je osnovni posao pranje novca i finansiranje terorističkih napada širom sveta.

(RTRS)

BONUS VIDEO : KURIR TV U RODNOM MESTU SRPSKOG DŽIHADISTE: Borski vehabista inženjer hemije SUPRUGA GA UVELA U ISLAM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja