BRISEL KATEGORIČAN: Pritiskaće Dodika, ali ne sankcijama!
Foto: Marina Lopičić

Poverljivi izveštaj

BRISEL KATEGORIČAN: Pritiskaće Dodika, ali ne sankcijama!

Bosna i Hercegovina -

U Evropskoj uniji trenutno nema raspoloženja za priključivanje američkim sankcijama protiv Milorada Dodika, piše danas Dojče vele i dodaje da se stiče utisak da u Briselu čekaju sledeće Dodikove poteze, ali i stav nove američke administracije.

Zakulisni pritisak da, ali sankcije ne – tako za sada o predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku razmišljaju u Briselu, navodi nemački radio.

„Skoro sve članice EU pokazuju zabrinutost zbog aktuelnog razvoja u Republici Srpskoj“, stoji u poverljivom izveštaju sa sastanka Radne grupe za Zapadni Balkan u koji DW ima uvid. Prema proceni u Briselu, radi se o „veštački indukovanoj krizi“, koju je proizveo Dodik.

Dodaje se, međutim, da se u BiH ukupno registruje „uznemirujući nacionalistički trend“.

Prošle sedmice je tom radnom telu EU, u kojem predstavnike imaju sve članice i Evropska komisija, izveštaj podneo Metju Fild, šef Političkog odeljenja u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH.

Dodik želi da provocira i proizvede krizu, rekao je Fild iza zatvorenih vrata.

„Upravo zbog toga su primerene jače reakcije jer bi odgovarajuće javne reakcije mogle da vode eskalaciji“, prenosi se u izveštaju Fildovo viđenje.

Dodaje se da je prva Dodikova reakcija na američke sankcije bila „baš kao što se očekivalo: predstavio se kao žrtva. On očigledno polaže nade u novu američku vladu, ali čini se da sankcije ne mogu tek tako biti poništene.“

Ali, za sada očito nema raspoloženja da se Evropska unija tim sankcijama pridruži.

Prema poverljivom papiru na koji se poziva Dojče vele - oštrije reakcije prema Dodiku zahtevaju Hrvatska, Češka i Velika Britanija, ali o sankcijama nije bilo reči.

(FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track