(VIDEO) NOVINARI IZ BiH POZIVAJU NA BOJKOT: Sebija Izetbegović da se hitno izvini zbog ismevanja!
Foto: Printscreen/Twitter

Oglasili se saopštenjem

(VIDEO) NOVINARI IZ BiH POZIVAJU NA BOJKOT: Sebija Izetbegović da se hitno izvini zbog ismevanja!

Bosna i Hercegovina -

Upravni odbor Udruženja BH novinara oglasio se saopštenjem u kojem "najoštrije osuđuje neprimereno i aroganatno ophođenje dr. Sebije Izetbegović", generalne direktorke Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prema Nataši Kovačev, novinarki Al Džazira Balkans, kao i prema drugim novinarima koji su pratili pres konferenciju danas u Sarajevu.

"Na primitivan, ciničan i nedostojan način dr. Izetbegović je ismejavala ekavski izgovor novinarke Kovačev, koja je iskoristila novinarsko pravo i postavila sasvim legitimno pitanje o odlasku doktora iz sarajevskog Kliničkog centra, i to na svom maternjem - srpkom jeziku. Umesto argumentovanog i profesionalnog odgovora, direktorka Izetbegović je na ironičan način i koristeći ekavicu nastavila da odgovara na pitanje novinarke i tako nipodaštava zanimanje medija za ono što se događa u Kliničkom centru u Sarajevu. Na neprimereno ponašanje dr. Izetbegović reagovao je jedino Avdo Avdić, novinar magazina Žurnal, nakon čega mu je zaprećeno da će i sam biti udaljen sa pres konferencije 'ukoliko se ne smiri'", stoji u saopštenju Upravnog odbora Udruženja BH novinara, a koji zahteva od direktorke Izetbegović hitno i javno izvinjenje novinarki Kovačev, te da "svoj odnos i komunikaciju sa novinarima i medijima svede u okvire profesionalnog postupanja, dostojnog javne funkcije koju obnaša".

Istovremeno UO BH novinara poziva medijske kuće i novinare iz Sarajeva da bez odlaganja bojkotuju svaki budući nastup i izjavu dr. Sebije Izetbegović, sve dok se ne izvini novinarki Al Džazira Balkans.

"Novinarska solidarnost iskazana kroz bojkot, ignorisanje ili odbijanje dolaska na događaje svakom javnom funkcioneru koji se ne ophodi prema novinarima i novinarkama na civilizovan, profesionalan i argumentovan način, jedina su i sasvim legitimna sredstva u borbi protiv bahatih, oholih i nacionalistički raspoloženih bosanskohercegovačkih zvaničnika", navode iz UO Udruženja BH novinara.

(Oslobodjenje.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track