HRVATSKI EVROPOSLANICI BI DA MENJAJU BIH: Traže hrvatsku federalnu jedinicu
Foto: AP

Reforma države

HRVATSKI EVROPOSLANICI BI DA MENJAJU BIH: Traže hrvatsku federalnu jedinicu

Bosna i Hercegovina -

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica, Željana Zovko, Ivana Maletić i Marijana Petir predložili su amandman na rezoluciju koji je sačinio izvestilac za BiH Kristijan Dan Preda i predlažu da se BiH reformiše na principima federalizma.

"Buduća ustavna reforma treba da uzme u obzir principe federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja i preduzeti mere da se pojednostavi komleksna institucionalna struktura kako bi se smanjili troškovi i povećala funkcionalnost države", navodi se u amandmanu, prenosi RTRS.

U amandmanu koji su predložili sa kolegama iz Poljske i Slovačke, Evropski parlament bi trebalo da pozove međunarodnu zajednicu da pokrene razgovore o ustavnim reformama u BiH.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da pokrene razgovore o neophodnim ustavnim reformama koje će obezbediti funkcionalnost i stabilnost BiH. Naglašavamo da je ključno uvesti mehanizam koji će obezbediti jednaka prava svim konstitutivnim narodima, u tom smislu je moguća federalizacija zemlje", stoji u tekstu amandmana.

RTRS navodi da je ranije danas i u Mostaru, na sednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predsednik Glavnog saveta HNS Božo Ljubić podsetio na deklaraciju o reformi BiH na principima federalizma, koju su usvojili na prošlom zasedanju. Ljubić kaže da je cilj federalna jedinica sa hrvatskom većinom.

"Cilj je administrativno teritorijalna reorganizacija koja će, naravno, uključivati i federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom. To je naš trajni cilj od kojega ne odustajemo", rekao je Ljubić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track