DRAMATIČNO KOD ZVORNIKA: Sahranjuju samo ko ima zakupljenu grobnicu
Foto: Profimedia

Pretesna groblja

DRAMATIČNO KOD ZVORNIKA: Sahranjuju samo ko ima zakupljenu grobnicu

Bosna i Hercegovina -

Groblja u selima na području Zvornika postala su pretesna, pa nisu retki slučajevi da meštani svoje najmilije sahranjuju u stare grobnice, u kojima već počiva neko od njihovih predaka.

O novim parcelama na kojima će biti mesta za večni počinak u selima retko ko progovara, a koliko je situacija alarmantna, najbolje svedoče mještani mjesne zajednice Tabanci. Jedan od njih Drago Matić u šali kaže: "Ako nastavimo da umiremo, stići ćemo do Kalesije".

"Iskopavamo stare grobnice, pa tu sahranjujemo najmilije, jer mesta za nove nema", rekao je Matić i dodao da se nada da će uskoro biti obezbeđena nova parcela da bi seosko groblje bilo prošireno.

Mesta nema ni na groblju koje koriste meštani mesne zajednice Cer i Jadran.

"Ništa još nije rešeno kada je reč o seoskom groblju, situacija je teška i kad god neko umre pitamo se gde ćemo sahraniti sledećeg. Najmilije sahranjujemo ili u istu grobnicu ili u prostor između grobova", rekao je meštanin mesne zajednice Cer Jovan Mitrović.

Načelnik Odelenja za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi Zvornik Branko Jašić ističe da nisu dobili zvaničan zahtev za proširenje seoskog groblja.

"Nakon što dobijemo zvaničan zahtjev za proširenje groblja od Saveta mesne zajednice i sagledamo situaciju, možemo kupiti parcelu koja se nalazi uz postojeće groblje i na taj način rešiti ovaj problem", rekao je Jašić.

On je istakao da bez zvaničnog zahteva Saveta mesne zajednice nisu u mogućnosti da izlaze na teren i rešavaju ovakve probleme.

"Možemo da angažujemo i veštake iz poljoprivredne struke da procene zemljište i ako je sve u redu, kupićemo parcelu", dodao je Jašić.

Za razliku od sela, problem sa nedostatkom grobnih mesta na području grada je delimično rešen. Posle upozorenja i apela gradskim vlastima da na gradskom groblju Karakaj nema više mesta, kupljena je nova parcela, a groblje prošireno za još 6.000 kvadrata.

Rukovodilac radne jedinice za komunalne delatnosti u preduzeću "Vodovod i komunalije" u Zvorniku Mika Mićić kaže da su celu prošlu godinu kuburili sa grobnim mestima na groblju Karakaj, koje je odavno postalo pretesno.

"Da nije kupljena ova nova parcela, ne znam gde bismo sahranjivali pokojnike. U proseku se na gradskom groblju obavi 105 sahrana godišnje, a prostora odavno tamo nema za novi zakup", rekao je Mićić i dodao da je sreća u nesreći to što su proteklih meseci uglavnom sahranjivali ljude koji su odavno imali obezbeđene grobnice.

Mićić ističe da je na novoj lokaciji urađena parcelizacija grobnih mjesta, a u narednih nekoliko dana Zvorničani će moći po ceni od 187 KM, koliko košta zakup na 10 godina, da obezbzede mesto za večni počinak.

Mika Mićić kaže da kada je reč o zakupu grobnih mesta, nema pravila, pored penzionera zakupljuju i mlađi ljudi."U posljednje vreme ljudi na pragu pete decenije života zakupljuju grobnice, to je postalo sasvim uobičajeno", kaže Mićić.

(Glas srpske)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track