SLOVENCI ODBILI BAKIROVU AMBASADORKU, SRBIN SLEDEĆI KANDIDAT: Slavko Vučurević se seli u Ljubljanu?
Foto: Printscreen Facebook

Preraspodela

SLOVENCI ODBILI BAKIROVU AMBASADORKU, SRBIN SLEDEĆI KANDIDAT: Slavko Vučurević se seli u Ljubljanu?

Bosna i Hercegovina -

Slavko Vučurević, bivši gradonačelnik Trebinja i član Predsedništva PDP-a, najozbiljniji je kandidat za novog ambasadora BiH u Sloveniji.

Kako saznaju "Nezavisne", o Vučurevićevoj kandidaturi već se raspravljalo, a nakon što je postalo jasno da Vlada Slovenije ne želi da da agreman Nermani Hadžijahić, kandidatu kojeg je predložio bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović na inicijativu Fahrudina Radončića, lidera SBB-a.

Još u maju prošle godine potvrđeno je da Hadžijahićeva nije dobila agreman budući da je obelodanjeno da je njena kandidatura iskompromitovana koruptivnim radnjama njenog supruga Zijada Hadžijahića, sada već bivšeg zaposlenog u Ambasadi SAD u BiH.

Izetbegović se nakon toga našao uvređenim i više ne želi da predlaže kandidate, pa bi po sistemu rotacije naredni kandidat trebalo da bude iz redova Srba.

Inače, mesto ambasadora u Sloveniji već godinu i po je upražnjeno. Sve to vreme dužnost "prvog u ambasadi", na nivou otpravnika poslova, obavlja Veljko Obrenović, koji će, da bi sve bilo interesantnije, zbog osiguranja nacionalnog pariteta morati da ide sa ove pozicije ukoliko Vučurević bude imenovan za ambasadora.

Sam Vučurević "Nezavisnim" juče nije mogao ni da potvrdi, ali ni da demantuje ovu informaciju."Ja sam u kabinetu gospodina Ivanića i bilo je razgovora na tu temu, a da li ću biti ambasador ili ne, to će rešiti oni koji odlučuju u procesu imenovanja", rekao je Vučurević.

Da je bivši gradonačelnik Trebinja zaista ozbiljan kandidat za ovu poziciju, potvrđuju i informacije o tome da se on već raspitivao za upis svoje dece u školu u Ljubljani.Istovremeno, još jedan bivši gradonačelnik priprema se da uplovi u ambasadorske vode.

Naime, reč je o Vinku Radovanoviću, nekadašnjem gradonačelniku Istočnog Sarajeva, koji treba da preuzme ambasadu u Podgorici.

Ali, tek bi ovde mogli da nastanu novi problemi, s obzirom da bi od septembra, kada mandat ističe aktuelnom ambasadoru iz redova Srba Đorđu Latinoviću, po sistemu rotacije ova pozicija trebalo da pripadne Hrvatima.S obzirom na ove datume, Radovanović bi trebalo da bude imenovan za ambasadora negde u maju, pa će, po svemu sudeći, tek tada biti poznato više detalja.

(Nezavisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track