Najnovije vesti

DODIK: Da nije bilo Rusije, Savet za sprovođenje mira ne bi ni reagovao!
Foto: RTRS

Mrtvi hladni

DODIK: Da nije bilo Rusije, Savet za sprovođenje mira ne bi ni reagovao!

Bosna i Hercegovina

Vanredna sednica Saveta za sprovođenje mira (PIK) sazvana je zahvaljujući ambasadoru Rusije u BiH Petru Ivancovu, a očigledno je da oni ne bi ni reagovali da on nije tražio, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik .

Rusija je uvek bila korektna i privržena aktu Dejtonskog sporazuma, a svi ostali članovi (PIK) su se ponašali arogantno, najviše prema RS, kaže Dodik.

"Nikada dosad član Predsedništva BiH u svim sazivima nije napustio već otpočetu sednicu, kako je učinio Bakir Izetbegović, a ako on promoviše takvu mogućnost, postavlja se pitanje zašto i drugi nemaju prava da se tako ponašaju", rekao je on i upozorio da takvo ponašanje vodi u degradaciju organa na nivou BiH. Takođe je napomenuo da niko nije za ugrožavanje mira i stabilnosti u BiH, ali da je nemoguće prihvatiti praksu koju je inicirao Bakir Izetbegović i da će takva praksa ostaviti posledice.

"Nismo mi protiv razgovora, ali naš razgovor o funkcionisanju organa BiH moraće u budućnosti da obuhvati nekoliko važnih pitanja, a to nije samo pitanje revizije i jednostranog odlučivanja u BiH nego i pitanje boravka stranih sudija u Ustavnom sudu. To je i pitanje nametanja rešenja od strane visokog predstavnika, pa i boravak samog visokog predstavnika u BiH. Ukoliko ta pitanja stavimo na dnevni red i bude adekvatnih odgovora i dogovora sa Bošnjacima, naravno da je moguće da se nastavi dalje funkcionisanje. Ali niko ne treba da očekuje da ćemo tako lako preći preko ovoga i da ćemo se povući sa naših stavova", poručio je Dodik.

On podseća da su i Srbi, koji su sada u parlamentu BiH, rekli da će napustiti skupštinsku većinu ukoliko se tehnički preda zahtev za reviziju presude na tužbu - a to je već urađeno.

"Već sada znamo da nema vlasti u BiH. I u tom pogledu situacija se daleko više usložnjava i traži razgovore relevantnih faktora, ali i otvara mnoga druga pitanja koja do sada nisu bila na dnevnom redu", istakao je Dodik.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...