CRNADAK DEMANTUJE LAJČAKA: BiH nije pred raspadom, to je loša interpretacija
Foto: AP

Sve je ok

CRNADAK DEMANTUJE LAJČAKA: BiH nije pred raspadom, to je loša interpretacija

Bosna i Hercegovina -

"Naravno da Bosna i Hercegovina nije pred raspadom", rekao je u intervjuu za agenciju Anadolija Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH odgovarajući na konstatacije koje se ovih dana iznose u javnosti, a dovode se u vezu sa navodnom izjavom ministra spoljnih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka i bivšeg visokog predstavnika za BiH da je stanje na Zapadnom Balkanu kritično, i da dvema zemljama preti raspad, od koje je jedna BiH.

"Ne mislim da će do toga doći. Mislim da se na ovom primeru revizije tužbe BiH protiv Srbije pokazalo ustvari koliko je važno da se držimo Ustava BiH, da se držimo zakona, da se držimo potrebe za unutrašnjim dogovorom i potrebe za poštovanjem ovlašćenja i prava druge i treće strane u BiH. Onog momenta kada se tu napravi faul, sportskim rečnikom rečeno, onog momenta kada tu dođe do debalansa, odnosno ugrožavanja balansa koji je uspostavljen Dejtonom i Ustavom BiH i zakonima onda smo u problemu. To se zapravo sada demonstriralo", rekao je Crnadak.

Crnadak kaže da je video da je njegov slovački kolega Miroslav Lajčak dao jednu izjavu, ali da je kasnije išla jedna vrsta objašnjenja da nije baš najbolje interpretirana.

"Tako da bih se suzdržao od komentara njegove izjave dok se ne čujem ili ne vidim sa njim, a biće to uskoro. Želim da vidim šta je imao tačno na umu, jer on je definitivno prijatelj BiH, neko ko to dobro razume, zna dosta ljudi lično ovde, uvek je dobro informisan i voleo bih da čujem tačno šta su mu razmišljanja i šta je hteo da kaže pre nego što bi dao neki komentar", rekao je Crnadak.

On kaže da je pričao više puta sa Ivicom Dačićem otkako je sve krenulo s revizijom presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Ono što je dobro jeste da oni razumeju da ovo nije bitka koju su prema njima započeli svi u BiH. I doživljavaju u Beogradu ovo uglavnom kao jednu pa ne baš čak ni kao bošnjačku, nego privatnu aktivnost Bakira Izetbegovića. Mislim da je taj njihov stav, to njihovo razumevanje za ono što se ovde dešava ustvari dobar pokazatelj da ima nade da ti odnosi ne odu, kako bih rekao, nepovratno u lošem smeru", naglasio je Crnadak.

On smatra da je ohrabrujući potez odluka premijera Aleksandra Vučića da 16. marta dođe u Sarajevo na pripremni sastanak premijera Zapadnog Balkana pred konferenciju u Trstu. "Mislim da je to šansa i za kvalitetne pripreme za tu konferenciju, a da pravo kažem, meni je još značajnija zbog toga što verujem da će biti značajan korak u daljoj izgradnji odnosa BiH i Srbije i izgradnje konačno na pravim osnovama tog bošnjačko-srpskog dijaloga koji je očigledno ovde od suštinske važnosti, da se ti odnosi do kraja stabilizuju", ocenio je Crnadak.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track