CRNADAK: Hag poslao VAŽNU poruku, pobedila dejtonska BiH, a ne Bakirova sila
Foto: Beta Milos Miskov

Reakcija na odbijanje tužbe

CRNADAK: Hag poslao VAŽNU poruku, pobedila dejtonska BiH, a ne Bakirova sila

Bosna i Hercegovina -

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je odbijanjem zahteva BiH za reviziju presude protiv Srbije zapravo poslao poruku da BiH može da funkcioniše samo zajednički i dogovorno i istakao da je ovim pobedila dejtonska BiH.

"Ovo je velika pobeda Dejtonske Bosne i Hercegovine. Ovo je pokazalo da BiH može da funkcioniše samo ako se uvažavaju svi, ako se odluke donose zajednički, ako je dijalog i međusobno uvažavanje princip po kojem se radi, a ne sila jednog nad drugim ili trećim", rekao je Crnadak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem.

On je izrazio uverenje da će ovakva odluka suda imati dugoročno pozitivan uticaj.

"Ovo je pobeda prava nad politikom, ovo je takođe i pobeda činjenica", istakao je Crnadak.

Upozorivši da kriza izazvana pokušajem privatizacije institucija i iznošenjem odlučivanja van institucija još nije završena, on je rekao da veruje da će dopis ih Haga otvoriti put "onima koji su nas u krizu uveli da pokažu kako da iz krize izađemo".

"Ne sme ostati nijedan trun sumnje da ova zemlja može da funkcioniše samo zajedničkim dogovaranjem. Važno je da oni koji su najodgovorniji za ovo jasno povuku poteze i pokažu da su spremni da se ide napred gledajući ka budućnosti", naveo je Crnadak.

Prema njegovim rečima, ovakav ishod zahteva za reviziju šalje zapravo dve pozitive poruke.

Prva je da odgovorni za sve ovo moraju jasno da povuku poteze i pokažu da su spremni da idu napred.

Kao drugu važnu poruku ove odluke MSP, Crnadak je naveo da sudovi BiH treba da nastave da presuđuju onima koji su činili zločine, istoričari da pišu istoriju, a mi političari, kako je rekao, da se bavimo kako da završimo proces pomirenja i kako da se zajednički okrenemo budućnosti.

On je izrazio zadovoljstvo što je njegovo pismo, koje je Bakir Izetbegović pokušao da spreči da stigne u Hag, tamo primljeno i zvanično zavedeno, kao i uzeto u obzir prilikom odlučivanja suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track