IZETBEGOVIĆ PRIZNAO OBMANU: Znao da Softić nije agent pored MSP, ali je ćutao
Foto: Printscreen

Obmabuo kolege

IZETBEGOVIĆ PRIZNAO OBMANU: Znao da Softić nije agent pored MSP, ali je ćutao

Bosna i Hercegovina -

Predsednik SDA i bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, potvrdio je danas da je znao za pismo MSP-a iz maja prošle godine kojim je Sakib Softić obavešten da više nije agent BiH i poručio da neće podneti ostavku, što su od njega zatražili pojedini političkih predstavnici, nakon što je u Hagu odbijen zahtev za reviziju presude tog suda po tužbi BiH protiv Srbije.

Izetbegović je praktično priznao da je svesno doveo u zabludu deo bošnjačkih političara, predstavnika nevladinih organizacija i Islamsku zajednicu BiH, kada su odlučivali 17. februara da zahtev za reviziju bude podnet.Lider SDA je uoči sednice Glavnog odbora stranke kazao da ostavku neće podneti jer misli da čini ono za šta ga je njegov narod izabrao.

Govoreći o pismu MSP-a, kojim je Softić obavešten da više nije agent BiH pred tim Sudom, Izetbegović kaže da "taj papir" nije utemeljen na Statutu i pravilima suda, niti na praksi Suda.

"Softić je dva puta zastupao BiH, Srbija je pokrenula reviziju i tada je Softić imao legitimitet. Sud je dva puta zaustavio pokušaj revizije, prvi put preko registrata, a drugi put obraćanjem članovima Predsjdništva BiH", kazao je Izetbegović.

Za najavu srpske strane da će podneti krivičnu prijavu protiv Softića, Izetbegović je rekao da je glupost.Lider Bošnjaka, dan nakon vesti da je Hag odbio da razmatra zahtev za reviziju presude, tvrdi da ništa nije krio i da su o svemu obavešteni članovi pravnog tima, koji je na tome radio.

"Mi smo cenili da vredi pokušati i ići dalje, da treba sve učiniti za pravdu u ovoj zemlji i da ne treba ispustiti šansu ili obazirati se zato što je neki registrar, koji se ne poziva na Statut i pravila, sam po sebi nešto odgovorio. Išli smo dalje, smatrajući da ćemo valjanom aplikacijom ubediti sudije. Nikada se nisu pozvali ni na šta, ni na Statut ni na pravila", kazao je Izetbegović.

Izetbegović se ogradio od odluke o podnošenju zahteva za reviziju, rekavši da je on to samo podržao i da se, kako je rekao, zbog toga ne kaje."Ono što je presuđeno pre 10 godina uopšte ne korenspondira sa ulogom Srbije u zlu počinjenom u BiH, pokolju, etničkom čišćenju i genocidu", kazao je Izetbegović i najavio da će nastaviti borbu za, kako je rekao, istinu i pravdu.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track