DODIK ODGOVORIO PREDSEDNICI HRVATSKE: Nema promene Dejtona bez sporazuma oba entiteta
Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić

Kategoričan

DODIK ODGOVORIO PREDSEDNICI HRVATSKE: Nema promene Dejtona bez sporazuma oba entiteta

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nije siguran da je moguće održavanje neke nove međunarodne konferencije za promenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je time reagovao na izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović o tome da treba menjati Dejtonski sporazum. On je rekla da će Hrvatska snažno delovati prema međunarodnoj zajednici "sa ciljem dogradnje Dejtonskog sporazuma".

Stoga Hrvatska očekuje žurno donošenje izbornog zakona koji će garantovati jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, nužno donošenje statuta Mostara i sprovođenje lokalnih izbora, kao i blagovremeno delovanje međunarodne zajednice u uključivanje u rešavanja problema", kazala je, između ostalog, hrvatska predsednica Grabar Kitarović u Neumu, prenosi regionalna televizija N1.

Na pitanje o toj izjavi predsednice Hrvatske, Dodik je odgovorio da ne zna šta je motiv za takvu tvrdnju, podsećajući da dejtonski Ustav BiH ima jasnu proceduru na tom planu.

"Nisam siguran da je moguće doći do neke nove međunarodne konferencije, a i međunarodne okolnosti su takve da nije izvesno šta bi takva konferencija mogla da postigne kao ozbiljan rezultat", precizirao je Dodik, navodeći da ostaje da se poštuju procedure, te podsećajući da u Ustavu BiH piše da se taj akt može menjati na bazi sporazuma dva entiteta.Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i član predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović otvorili su u Neumu dvodnevni naučno-istraživački skup "Hrvati Bosne i Hercegovine - nosioci evropskih vrednosti?"

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 16.03.2017

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track