ČOVIĆ NAJAVIO: Hrvati traže reorganizaciju BiH i promenu Izbornog zakona
Foto: Beta/Emir Burlović

Kažu da nisu ravnopravni

ČOVIĆ NAJAVIO: Hrvati traže reorganizaciju BiH i promenu Izbornog zakona

Bosna i Hercegovina -

U Neumu se održava naučni skup pod nazivaom "Hrvati Bosne i Hercegovine - nosioci evropskih vrednosti", a cilj je da se definiše pozicija hrvatskog naroda u BiH i evropski put BiH, rekao je hrvatski član Predsedništva BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović.

Čović je za regionalnu N1 televiziju rekao da će se danas na tom skupu razgovarati o reorganizaciji BiH, jer, kako je naveo, hrvatski narod želi evropsku BiH u kojoj će moći ravnopravno da učestvuje.

Danas će na skupu u Neumu biti održan treći panel - Ustavna i institucionalna ravnopravnost Hrvata kao osnov evropske BiH, a očekuje se donošenje zaključaka i dokumenata koji će na neki način odrediti dalje ponašanje Hrvata u BiH.

"Zaključak bi trebalo da da jasne smernice strategiji o tome kako hrvatski narod može uticati na izgradnju BiH kao moderne države. Mi ćemo politički delovati u BiH s partnerima, kako bismo imali promene Izbornog zakona i kako ne bismo ugrozili izbore iduće godine, te dobili kandidatski status u EU i dalje radili na izgradnji", rekao je Čović.

Čović je istakao da HDZ BiH traži izmene Izbornog zakona BiH, upozorivši da će u BiH doći o nove krize ako ne bude promene Izbornog zakona. Reč je o promeni koja će onemogućiti da predstavnici drugih naroda biraju hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track