TUŽBE ZA SOFTIĆA I BAKIRA: Nezakonito hteli da podnesu zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije
Foto: Printscreen YouTube

Krivične prijave

TUŽBE ZA SOFTIĆA I BAKIRA: Nezakonito hteli da podnesu zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije

Bosna i Hercegovina -

Krivične prijave protiv samozvanog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakiba Softića i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića stigla su u Tužilaštvo BiH.

Prijave je podneo NDP zbog osnovane sumnje da su Softić i Izetbegović počinili krivična dela realizacijom pokušaja da podnesu zahtev za reviziju presude iz spora između BiH i SR Jugoslavije, koji je okončan 2007.

NDP-a, je krivične prijave podneo 13. marta, a pravni tim koji se bavio izradom tužbe smatra da postoji osnova za sumnju da je Softić svojim radnjama, bez odgovarajućeg institucionalnog ovlašćenja, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počinio krivično delo lažnog predstavljanja i neovlašćenog vršenja službene radnje Krivičnog zakona Federacije BiZH.

Iz te stranke se navodi da pravni tim koji se bavio izradom tužbe, takođe, smatra da postoji osnov za sumnju da je Izetbegović svojim radnjama u vezi sa delovanjem Softića, bez odgovarajućeg institucionalnog ovlašćenja, počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja Krivičnog zakonika BiH.

U NDP-u smatraju da ovo pitanje, od kada je otvoreno, ima pravni karakter sa ozbiljnim političkim implikacijama zbog čega su se opredijelili da cijela ova situacija bude rešena pred pravosudnim organima BiH pravnim sredstvima, a ne političkim.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije koju je podneo Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnele nadležne institucije BiH.

Predsednik Međunarodnog suda pravde službeno je objavio da je Softić još u maju 2016. godine zvanično obavešten da on više nema status agenta BiH i da je za pokretanje revizije potrebna nova odluka Predsedništva BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track